Bambam's Addicted

Day 2 - Kundasang War Memorial


Lepas pergi Nabalu Park tuh.. kita orang pergi Kundasang War Memorial (KWM) dulu.. nak balik tuh baru singgah kaki Gunung Kinabalu.. tak sempat pulak pergi Hot Spring tuh.. =.=' KWM ni tempat memorial bagi askar Australia dan British masa perang dunia ke-II tahun 1942 kalau tak silap.. Sejarahnya adalah.. seramai lebih dua ribu tentera sakar Australia dan British diusir keluar dari Sabah dan dipaksa berjalan sejauh 260km++ ke mana Ranau..  Sepanjang perjalanan tuh.. hanya 6 orang askar jek yang hidup dan perjalanan itu digelar Sandakan Death March.

Cakap kat adik: Paahhh.. tangkap gambar aku kat batu nie.. aku nak tunjuk kat dorang.. ini Batu Kundasang.. (LOL)

Taraaaa~!

Cepat semua.. posing nasyid!!

Haaaa.. menyusuri lar tangga agak tinggi dulu sebelum berjumpa keindahan di atas sana

Kumbang ni kumbang betul.. aku ingat tipu jek!

Terus jadi geli laaaaa!!
Haaaa.. sumpah daku tak baca! ehhehe..
Kat atas ni ada taman-taman.. ada 4 buah taman.. antaranya Australian Garden, the English Garden, the Borneo Garden and the Contemplation Garden and Pool - to represent the different nationalities...

Haaaa.. abaikan pelaku tuh.. tengok mende len eh..


Kesian sama kau rumput.. tetap ada jugak orang yang pijak kau.. abang aku.. =.='
Ini tak hingat garden apa! LOL!

Tahukah anda McDonald jugak terkorban??!!

Ini kat puncak.. cantik siut~! Macam kat overseaaaa!

Macam kat Rome eh? ehhh ROme pon aku tak pernah sampai..heee~
Inilah kolamnyaaa.. ada orang baling syiling konon-konon wish pool la.. at last budak kecik yang jaga tempat ni ambil buat beli jajan.. jangan tanya kenapa hajat ko tak sampai eh! :D



Selesai Kundasang War Memorial.. lepas ni kita mengembara pula ke kaki Gunung Kinabalu dan dinner yang sangat-sangat owesommeeeeeeee~!!!

4 ratus ribu orang tambah perasa! :):

CekbOlat-bOlat said...

cntiknyeee ! nk p..nk p..
lame tak jenguk sabah! >___<

Aishah Jahirah said...

syoknye cik bambam p jln2 mkan angin....

AYuNG said...

cntek nya tempat2 nih suma.....
nti jgn lupa update full pakej eh..ehhe

betambah2 jelez nih!

eB ezrin said...

bestnyer CB dpt jenjlan jauh2 . hu3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...