Bambam's Addicted

Apa teruk benor ker MATRIKULASI tuh??

Teringat entry Fatin Liyana yang dikecam hebat pasal KONONNYA dia merendahkan martabat MATRIKULASI tuh.. tapi CB tak rasa pon dia merendahkan matriks coz dia sendiri student matriks kan.. just a personal opinion dia jek pon.. :P

Well, ramai pelajar lepasan SPM buntu nak terima offer dari matrikulasi atau tidak.. sebab korang dengar macam-macam perspektif negatif pasal matrix tuh kan.. tapi hakikatnya.. takde lar terok mana pon.. really... it's turns to most memorable moment in ur life okeh! :P

CB pon BEKAS PELAJAR MATRIKULASI jugak.. tapi bukan kolej matrikulasi lar.. under KOLEJ MARA nun di Kuala Nerang, Kedah sana okeh! jauh di hutan! Meh nak share my experience.. Dulu tak tahu pon APA ITU MATRIKULASI coz abang2 n kakak CB takde sorang pon yang dapat matriks.. most of them amek diploma and cont Form 6 jek lar.. itu jek option yang ada kan..??

Then bila dapat results matriks tuh.. Mak cakap.. suk CB masuk sebab dia kata.. JUST TRY jek masuk.. family kita pon takde saper yang pernah masuk pon kan? apa dia ingat den nie bahan eksperimen ker? nak main ujikaji matriks nie okeh ker tak? Mula-mula memang tak nak pergi..coz CB dalam kelas.. CB sorang jek yang dapat matriks! kelas lain ada lar a few.. So, daku nie insan terpilih or insan terbuang??

Nak kena register dalam masa 2 weeks.. memang gundah gulana lar.. time tuh Kuala Nerang pon tak tahu kat mana.. bajet kat Terengganu!hahahha.. sebab Nerang hujung dia kan.. so CB decide just amek offer matrix tuh and rasa macam nak kamikaze coz Dip pon orang tak offer.. Form 6 pon takde offer.. so mengalah lar pegi matrix..hehehhe..

Hari pertama dekat sana? Mak dah anta and balik.. CB cool jek..tak menangis pon.. walaupon time tuh my 1st experience duduk hostel and berpisah dari family.. tapi bila malam menjelma.. perggghhh~! terus call mak sambil menanges teresak2...hahahhah.. coz risau kain baju nanti tak basuh berminggu..hahahaha..harem kejadah daku nie!then memang teringat lar kat umah.. kat TV.. kat PC.. kat kawan2.. yang daku sebatang kara di hujung bumi kedah tuh..

Korang tahu..duduk Kolej MARA nie HEAVEN giler! Makanan dorang bagi.. makan 6x sehari.. so duduk sana memang CB naik 10kg!! serius!!!! sedih duduk dr family konon.. balik rumah 1st time sume tengok daku dah gemok! then duduk Kedah barang/makanan semua murah giler! Jadual study lak memang macam sekolah lar.. 

Class from 8 to 2.. before gi kelas bekpes dulu.. then ada branch.. then abes kelas gi lunch lak.. pastu petang ada xtvt Ko-k.. pastu minum ptg lak.. malam dinner tak tinggal.. nak makan ayam..kena tunggu ari Isnin n Khamis.. then hari Jumaat lunch special ckit.. tak jamu Nasi ayam dia bagi Nasi Tomato.. so masing2 bawa bekal lebih nak tapau!hahaha.. then tipu makcik kantin kata untuk kawan yg sakit kat bilik n x larat nak turun! --' Malam lak ada supper.. pon sama suka bawa tapowe lebih.. nak makan untuk stay up study.. pon menipu jugak! keekkekeke

Time puasa.. buka puasa satu kolej ramai-ramai.. menu semua sedap2.. CB memang selalu pau kurma-kurma yang orang tak nak..coz den memang suka makan kurma..hehehhe.. then sembahyang terawih ramai-ramai.. kekadang ada musim buah tuh.. pihak kolej pon buat pesta buah-buahan.. rambutan, manggis, durian. duku n langsat! semua ada..! pastu ada expo keusahawanan.. setiap hari minggu ada student buka gerai..

Belom masuk season SUKOM lak.. sukan antara kolej matrikulasi.. ini lagi hebat! para atlet diberi menu makanan lain dari pelajar yang tak terlibat.. kita orang makan roti keras.. dorang makan roti gardenia.. dorang makan telur separuh masak with scrabbled egg and dapat dessert lagi.. kita orang mana der.. CB pau kawan jek yang tak nak makan.. lagi giler kejam! :D

Banyak kan pengalaman best? tapi pasal study langsung CB tak sentuh ek?hahahhaha.. nanti buat entry lain lar.. dah meleret sangat entry nie.. next entry CB citer experience study lak! 


Tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~!!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Novelgurl said...

perghh! melantak je keje..haha =P

eB ezrin said...

akak dolo pn matrics... best sgt... enjoy ;p

ejulz said...

wah!! seronok.. siap ada pesta buah-buahan lagi.. huHu

b a m b a m ' s said...

@Novelgurl
wahahahhaha.. betol lar! makan jek kat matrix tuh..huhuhuhu

b a m b a m ' s said...

@eB ezrin
hehehe..kan kak eb! best kan.. ape lar budak2 nie takot benau nak masuk matrix..hehehhe

b a m b a m ' s said...

@ejulz
duduk dlm suasana kampung.. mmg gituh..heheheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...