Bambam's Addicted

Style Study di Kolej MATRIKULASI..

Berbekalkan result SPM yang hanya 5 A sahaja.. CB sambung study matriks di Kolej Mara Kuala Nerang (KMKN) nie.. lain dengan kolej matrikulasi lain.. so CB tak tahu lar korang-korang yang study di kolej matrikulasi tuh.. Macam berbeza sikit lar.. coz kolej matrix style dia ala-ala pra-U gituh.. tapi kolej Mara nie style dia still mcm sekolah.. jadual tersusun and ada PREP okeh! korang tak leh nak ponteng-ponteng nih..

Kami panggil tenaga pengajar dengan gelaran CIKGU.. Pakaian wajib kami ialah pakaian formal iaitu berbaju kurung and seluar bagi kaum perempuan semasa menghadiri kuliah adalah tidak dibenarkan melainkan Kelas Tambahan..itupon kalau dibenarkan cikgu..hehehhe.. Budak laki lak berkemeja dan berseluar slack..Subjek Utama hanya 4..! Ehhh.. CB terangkan bagi jurusan AKAUN jek tau.. SAINS den tak tahu der.. coz KMKN nie 100% akaun jek dulu..skang tak tahu.. 

Bagi jurusan akaun.. ada 4 subjek.. business, math, ekonomi and akaun lar kan.. then subjek lain ada English, Agama, Kelas komputer and lagi satu macam kelas kita nak belajar tentang adab formal, tata tertib.. sejarah ckit.. den lupo lar! 8 tahun dulu punya citer nie!lost memory ckit.. :P

So pointer dikira macam U jugak.. ikot CGPA.. ada mid term and final.. CB nie agak lemah dalam math.. Math sem 1 nie macam Add math! yang daku nie cukup2 makan jek lulus.. mid term sem 1.. Math I fail okehhh!! menangis telepon mak coz dorang kata saper fail kena tendang keluar! CGPA mid term sem 1 betol 2.0.. lagi ckit mmg LB.. memang terok ar.. memang patah semangat nak study.. subjek lain pon cukup2 makan jek..huhuhu.. Siapa dapat bawah 2.0 pihak kolej hantar kem motivasi dekat luar kolej 2 hari 1 malam.. yang dapat 3.5 ke atas pihak kolej lak bawa dorang pergi bercuti di Langkawi 2 hari 1 malam jugak.. so den nie yang tengah2 duduk kat kolej menangis jek lar tengok budak2 nie.. --'

TAPI!!! itu bukan alasan.. CB belajar dari kesilapan.. coz CB ni malas buat latihan... baca buku time nak exam jek.. so during nak final sem 1 tuh.. CB pergi jumpa cikgu math.. minta ajar.. buat latihan additional yang dia bagi.. tak paham jugak.. CB menuntut dekat one of my coursemate yang memang SPM Straigt A and Mid Term final 4.00! dia garang wehhh.. selalu gak ar CB kena marah!hahahah.. then selalu terjah bilik dia nak minta tunjuk ajar.. walaupon kekadang masa dia untuk study terganggu.. itu Math sahaja lar.. Ekonomi study ngan orang lain.. Business ngan orang lain.. so every subjek CB ada cikgu lain-lain..ehhehe

Bangun pagi pas Subuh tak tidur dah.. pergi keluar dari bilik.. baca buku kat bawah pondok kawasan asrama pagi-pagi nak kasi lekat coz pagi2 nie otak fresh! baca buku dalam bilik tak leh.. kang den berkeruh atas katil.. petang2 buat math..kang penat study.. keluar bersukan lak.. tengok TV ker.. tak kesah lar kan..

Results Final Sem 1.. Alhamdulillah.. dari 2.0 tuh.. results CB up kepada 3.64! terus dekan!hahahahhaha.. tak rugi kan kena marah! dapat results tuh.. CB belanja makan semua kawan2 yg tolong CB tuh.. kami 4 orang satu group.. and masing2 dapat 3.5 ke atas and sorang jek dapat 2.8 gituh.. kebetulan pulak nama group kami nie SUCCESS!! heheheh..tapi still excellent! Semua pelajar yang dapat result 3.5 ke atas..  pihak kolej bawa kami semua berbuka puasa dekat hotel! best woooo~!!!

So continue sampai ke sem 2.. CB setahun jek matriks.. Final sem 2 dapat 3.71 lak.. so total lebih kurang 3.67.. then pilih kos Accounting Information System di UUM sebagai pilihan utama.. :) tapi results di UUM tak macam kat matriks.. time U malas study.. so result so-s0 jek lar! menyesal sampai sekarang tak continue study macam time matriks..

So adik-adik.. KEY untuk berjaya di MATRIKS bagi CB adalah TAK BOLEH BERPUTUS ASA! Korang kena rajin.. Walaupun subjek kena struggle bagi matriks.. ia tetap sama bagi semua apa yang kita belajar.. diploma pon sama.. Form 6 pon sama.. tapi matriks untung ckit.. korang nak sambung degree hanya perlukan masa setahun saja compared to diploma yang korang kena habiskan 3 tahun dan Form 6 korang kena habiskan 2 tahun kan? so dah jimat masa di situh..

By the way.. every education yang korang choose ada pro n cons jugak.. contoh macam diploma.. kalau dorang sambung degree.. dorang dah biasa dengan suasana U compared to budak matrix yang macam culture shock ckit..hehehehhe.. (for me lar..).. then Form 6 macam matriks jugak ar.. dia campuran budak Dip dengan matriks..kekekke.. yang matriks pulak KALAU KORANG FAIL.. sijil Matrikulasi korang memang KURANG LAKU ckit.. so memang kena habis-habisan tau! kalau tak, guna lar balik result SPM korang untuk sambung study and apply keje..

Okehhh.. korang dah terbuka ckit kot pasal matrikulasi nih? Pilih yang mana terbaik and ukur kemampuan korang sendiri..!! Eh luper nak cakap.. elaun Kolej Mara ckit dari kolej Matrikulasi!hahaha.. budak MARA dapat RM250 satu sem compared budak matrix dapat hampir RM3K setahun kalau tak silap coz dorang makan minum sendiri!hahahahhaha..

Footnote: CB kalau boleh.. nak study oversea!!!! best kan! sambil belajar sambil berjalan ke negara orang.. Nak amek architecture or engineering dekat Korea! andaikata masa boleh diputar!hehehehhe..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

19 ratus ribu orang tambah perasa! :):

y u y u Z u l a i k h a said...

pehhh! saye boleh buat jadi inspirasi beljar ni!

As Yusra said...

wahh...hebatla cik bamba,.! hehee..^^ na dean jgk mcm neh. huhu..

b a m b a m ' s said...

@y u y u Z u l a i k h a
ahahha.. time matriks je lar boleh diikot contoh kak non nie.. zaman U semua drop habes! so rajin2 study yer yuyu!hehehhe

b a m b a m ' s said...

@As Yusra
hehehe..yusra.. semua orang pandai KALAU DIA RAJIN! :P

♥MiZz-siHa♥ said...

andai dpt ku undurkan putuaran dunia..kekeke

LOLLAPALOZA said...

woaaa..selonoknye dekan..taniah2..wehee :D

Encik Suami said...

Orang kata..klu dh masuk matriks..laluan nak masuk ke univ senang.pastue tempoh pengajian masa kat univ jadi pendek.betul ker?

jemput terjah new entry

1) (>.<) Selamat Tinggal (>.<)

Inani said...

terbuka sikit minda dan otak bila baca nih..heheh

Si Nuansa Eyqin said...

wah cb thanks thanks and thanks sudi sharing2. boleh jadi panduan saya. best nya life kat sana. thanks tau sharing. berguna sgt bg saya ni. heeee.

b a m b a m ' s said...

@♥MiZz-siHa♥
hahahah..sempat lg menyanyi lagu AXL's tuh!heheheh

b a m b a m ' s said...

@LOLLAPALOZA
matrix jek..dekat U hampeh! nak dpt 3.0 pon susah..huhuhu

b a m b a m ' s said...

@Encik Suami
tak jugak..coz depends pada result.. :P

then tempoh pengajian matrix, dip n STPM dekat U semua sama time degree.. tp sumtimes DIP dorang boleh tolak credit..

nak masuk degree YES memang jimat masa..hehhehe

b a m b a m ' s said...

@Inani
dapat matrix jugak ker nie??hehehe..

b a m b a m ' s said...

@Si Nuansa Eyqin
hahahah..eqin pon dpt matrix gak kan? mcm ada baca entry eqin psl dpt offer matrix.. ker en3 org lain??huhuhu

aNiss :):) said...

ouhhh... thanks CB.. boleh aniss jadikan nie sbg panduan...

sebenarnya. aniss takut nak masuk matrik... susah!! mmm =)

nurrul_nadia said...

thanks for sharing (: actually nak tahu cara pakaian kt sne. i mean , mmg fully class pakai baju kurung ke? lepas tuh tshirt pakai time bile je? budak prmpuan ade kne pakai kemeje ngn slack tak ? then mase mppb kne pakai baju ape je? soryyy byk soal , actually kita dapat matrik perlis for akaun jugak . ohh dlm kuliah pulak pembelajaran cmne? kne ready ape2 buku ? please bg feedback kayy kakak (:

Cik Bambam said...

@nurrul_nadia
matrik perlis akak x tahu lak dik.. tapi setahu akak lar.. pergi kelas semua mmg pakai bj kurung.. then mppb tuh apa lak dik? hahaha..

dlm kuliah.. selalunya cikgu akan sediakan notes..and kita pon ada dibekalkn ngan buku.. so just buat notes sndiri je lar dlm kls nnt..

pasal t-shirt tuh.. pakai bukan waktu kuliah lar.. ehhe.. masa sports ker.. gi makan ker.. dlm kls mmg xleh pakai tshirt.. tp x tau lar kalau skrg rules dh berubah..

gud lucks 4 ur study k! rajin2 belajar! heheheh

Anonymous said...

assalamualaikum. nk tanya pakain rasmi untuk kelas baju kurung and kasut hitam trtutup ke?

Cik Bambam said...

@Anonymous

wasalam..yup kena berbaju kurung dan kasut bertutup tapi tak semestinya hitam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...