Bambam's Addicted

Kisah LOBSTER saya.. haha!

Tapi before tuh.. nak tunjuk Puding roti den yang tak berapa nak menjadi..hua hua hua.. Korang nampak jek nie kembang mekar elok jek naik ek.. buka periuk setengah jam kedian.. dia dah kecut half dari acuan.. Pastu omak den pon tanyo.. "Kau lupa bubuh telur ek??" den mampu telan air liur sambil mengangguk jek.. patut lar puding roti den hilang rasa sekali..hahahahahhah..

Sebelum beliau kecut! ahaks~
Okehhh.. bermula pengembaraan kita bersama lobster dari Sarawak.. didermakan dari my bro sebanyak 3 ekor yang besarnya.. panjang 1 kaki okeh! 1 tapak kaki den jek lar.. hohohohoho..

Goli lak den nak menyiang lobster nie hah... --'
Den pisahkan badan ngan kepala lobster nie. hasil dari pemerhatian CB dekat cenel masakan kan.. dorang nak pisahkan bukan pakai pisau okeh! Korang jangan lak amek parang tuh then penggal kepala dia lak.. Just pulas jek leher lobster nie macam pulas pulasan ke kiri dan ke kanan.. ahaks~ omak den beria standby parang kat tepi.. --'

Setelah disembelih dipenggal
Then nak kena prepare inti kita letak kat atas lobster tuh.. So memandangkan den nak masak Lobster with Butter Garlic.. Ramuannya hanya butter n garlic.. hahahahahha...

Gaulkan sebati..
Badan lobster kita kerat dua tapi jangan bagi putus..so lobster tuh leh lar kepit inti tuh kan.. telur tuh sengaja tau CB tak buang.. ingat ker sedap macam makan telur udang kan.. sekali macam kunyah ape jek makan telur lobster tuh.. liat yang amat..macam makan chewing gum jek daku rasa..haha! So, better korang buang awal2 ek.. den tak tau..tuh yang den try..

Geram betol tengok telor lobster tuh.. --'
Lepas tuh kita bakar ar.. mula-mula nak grill.. tapi umah den xde grill pan.. so guna ar periuk kukus.panggang omak den yang banyak function nie.. bakar kek/beskot raya pon guna natang nie.. jadi jek..hahahah.. cuma kena pandai control suhu lar.. kang rentung!


CB buh inti kat tengah.. sumbat inti dalam kepala tuh.. then den bubuh cheese.. memandangkan cheese tabur takdo.. den guna cheesedale jek..slice.. ahahahha.. lantak lar.. janji ada cheese! then tabur garam, pepper and italian herbs yg dah ada dlm botol.. Pastu kita bakoooo~ bako!!

Jadilar mcm nie.. semua dah melting!
Susun kat pinggan.. tak nampak macam kat AFC channel pon????!! Hampa betol!


Buat sauce dia lak.. abang den kato den dah macam master chef! ahhahahahha.. just amek jus dari lobster yang ada dalam acuan tuh kan.. then korang letak dlm kuali.. buh tepung ngan air ckit..kasi dia pekat.. tuh jek.. den nak buh alkohol tak leh do.. --'


Kita letak sauce kat atas lobster
Dihidangkan bersama nasi.. almaklum ler.. org melayu.. nak gak cari nasi...!hahahahha.. pastu omak den lak masak ikan patin gulai asam pedas.. masak lak sayur air.. sodap dah tuh.. buh kicap manis.. leh lar 3x tambah! ahhahaha.. :D

Ikan patin masak asam
Tinggal balance kepala lobster.. nak makan macam mana pon den tak reti.. so CB korek semua isi kepala lobster tuh.. and ada balance sauce lobster tadi.. So, I rebus pasta.. buat lar Pasta Lobster! ahaks~! tak ada perbaziran berlaku kan!

As a DINNER!
Kesimpulan yang boleh dibuat ke atas APA RASANYA LOBSTER? Daging dia agak KENYAL sedikit.. betol lar orang cakap.. rasa dia macam UDANG + KETAM! So, nak makan lobster.. yang murah.. pergi lar Malaysia BORNEO okeh! :P

27 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Unknown said...

wah,cik bambam dah jadi chef ni...

Aziela said...

Wadduhhhh...menariknya dapat masak lobster. Er..Cik BB ikut resipi AFC ek? X jadi ek? Diorang tak bg complete resipi ke? Akak ada laa salin 2-3, ingat nak buat gak...tp takut x menjadi...

AnneRaini said...

wah ni yg tak sbr nak gi sabah ni..bape harga lobster tu ye bambam?

Cik Bambam said...

@Ila
dah lamo jadi chef tak bertauliah nie..hahahah..

Cik Bambam said...

@Aziela
tgk google jek.. pastu dok ingat2 yang AFC punya.. so combine dgn bahan yg sedia ada.. tuh x berapa cantek mcm dalam TV..hahahah..tp rasa boleh tahan lar even TERmasin sikit..hahahah

aynadys said...

wah sedapnye tgk puding roti & lobster tu. terliur ni CB. kecur air liur~

cik wanie Lovela (CWL) said...

sedapnya bak resipi

Cik Bambam said...

@AnneRaini
alar..x tau lak CB..oz abg bagi..huhuhu.. tp dgr citer.. sekilo mahu dekat rm60/kilo rasanya..

Cik Bambam said...

@aynadys
nnt try buat lak ek.. :P nah tisu lap air liur tuh..kekekek

Cik Bambam said...

@CWL wanie LovelA
dlm entry dah ade resipi lobster tuh.. :P

Diyanieee said...

malaysia borneo?
ehh lobster import kaaa nie?? hehehee

yanamib said...

terbaekk ah mkn lobster gergasi..nyum nyum ^_^

Axieana Yumi Life said...

amboi..
sungguh menyelerakan..
hehehe
:)

eB said...

x smangat eh tgk lobster tuh... colornyer suram... camner kalo kat AFC nmpk best benornyer... adeiiii...

Cik Bambam said...

@MiSzy DiaN
yesss..sarawak mari! hehehehe

Cik Bambam said...

@Axieana Yumi Life
sedap ler jugak... :P

Cik Bambam said...

@YanaMIB
1st time mkn..so jadi jakun kejap!heehhehe

Cik Bambam said...

@eB ezrin
hahahaha kak eb! itu lar pasal! apesal kat AFC dia buat sedap jek.. kena beli pan grill lar.. --'

z.u.n.a.i.d.a said...

hahaha,..otomen masak lobster,..sedap kah? ahahahaha msti best kan,..kak nnon xpenah g dapat mkn lobster ni,..huhuhuhuhuhu

pasni siap lah lobster sekalian,..otomen nk fire ni,..!

Diyanieee said...

borneo tu utk sbah laaa.. hehee

Cik Bambam said...

@z.u.n.a.i.d.a
leh lar telan lagi kak non oi..hahahah.. :P

Cik Bambam said...

@MiSzy DiaN
ha'ah lar dian.. aku salah ngomong!hahahaha.. semenanjung malaysia lar gituh.. :P

Azueriena said...

makk aii payah jugak nak masak lobster nie kannn....xper2 den makan kek kodai yo lahh...hahahhahaa

Anonymous said...

sodap eh !

Cik Bambam said...

@Azueriena Norash
ehhh..x ssh pon.. senang jek.. nmpk jek susah..ehhehe

Cik Bambam said...

@Novelgurl
sodap! :D

Mohd Rozaiman said...

...pebret ni...fuhhhhh...yummy..yum yum...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...