Bambam's Addicted

Trip to South Korea | #3 Day 2!

Hari kedua kami di Korea, kami mulakannya dengan Bismillah~ hahahah.. ayat! kami mulakan dengan breakfast.. tour guide bawa kita orang pergi makan buffet breakfast di satu kedai Vegetarian & Seafood. 

Menu-menunya adalah~
Haaa.. tekak korang tak tahu lah boleh terima or tak.. so far den nie.. ada yang leh terima.. and ada yang tidak.. mende alah kimchi tuh.. langsung daku tak leh terima! tak sodap langsung! hahahahah.. masam macam makan apa tah..huhuhu..

Ini yang CB makan..
Paling sedap tekak daku leh telan adalah ikan bilis goreng kot.. hahahahah.. sebab dia masin.. lauk-pauk dia semua tawar.. pedas pon takde..huhu.. lagi satu yang bulat-bulat tuh sedap.. telur.. dia buat macam sushi.. haaa...yang itu sold out..! Pic bawah sekali adalah gambar rombongan kami bersama tourist guide dan pemilik restoran tuh.. sikit jek kan kita orang.. 10 orang jek~ ehhehehe

Kemudian kita orang gerak ke Istana lama yang terletak di Suwon.. Maaf lar.. den dah lupo nama istana tuh.. hahahahha.. Istana ni adalah salah satu tempat yang dilindungi oleh UNESCO.. So, orang lain tak boleh nak sentuh or robohkan tempat ini untuk dibangunkan.. kiranya Suwon ni bandaraya bersejarah Melaka! hehehe.. Details korang leh refer SINI..

Hasil google : Hwaseong Fortress
Time kita orang pergi memang banyak budak-budak sekolah.. sekolah kat Korea ni memang suka buat rombongan agaknya.. mana-mana tempat perlancongan di Korea nie.. korang memang akan jumpa rombongan budak-budak sekolah! so memang pack giler lar.. Masa kita orang sampai ni betol-betol time orang-orang Istana tengah buat demo pertunjukkan senjata zamam-zaman dulu.. menarik jugak lar untuk ditonton.. Then lepas habis show korang boleh bergambar dengan hulubalang-hulubalang istana nie.. keh keh keh..

Gambar kiri atas tuh.. jekaka berpakaian kot hitam.. hensem okeh! ingat artis Korea dah tadi! ahha
Dekat sini lar lokasi penggambaran drama Korea yang bertajuk korang-kena-google-sendiri.. Sebab CB tak ingat tajuk dramanya.. tapi yang pasti drama nie agak popular! tapi aku pon tak tahu..hehehehe.. Kisah pasal seorang budak perempuan yang dibesarkan di istana sebagai budak suruhan sehinggalah berjaya menjadi salah seorang ketua tabib di istana tuh.. Macam best! nak kena cari CD nie! ^^,

Scenery di dalam istana..
Okeh.. yang bulat macam mangkuk tuh adalah jam sebenarnya.. jam dulu-dulu.. dan lauk-pauk yang pelbagai tuh adalah hidangan ketika anak-anak celebrate bithday parents dia orang yang ke 60 tahun.. dorang adakan birthday party lar kiranya.. dan pic bawah tuh.. dia tunjukkan wax Raja dulu-dulu.. banyak kisah menarik dalam ni if korang sukakan sejarah! Then yang paling menarik dalam istana ni adalah korang akan diberi beberapa checkpoint untuk korang buat stamping.. Budak-budak sukalah.. boleh wat competition saper yang paling banyak ada cop! ehhehehe

Gates of Suwon Palace
Kemudian kami dibawa ke salah satu pintu masuk Istana.. dia ada 4 pintu masuk.. utara-selatan-timur-barat. Setiap pintu ni adalah bangunan.. kami berjalan di sepanjang wall istana.. berpeluh juga lar berjalan tengah-tengah panas nie.. Time ni panas weh.. tak sejuk langsung.. tuh masing2 tak ada pakai kot/sweater.. Gambar bawah tuh korang nampak macam longkang.. tapi hakikatnya sungai.. cantik.. dorang deco and jaga serta dijadikan laluan pejalan kaki.. nice kan! cuba buat Longkang Sg. Raja Laut kat KL tuh jadi macam nie! LOL!


Sampai sudah~

Ini lunch kami!
Sebelum pergi ke destinasi seterusnya.. kami diberi makan dulu.. Kedai seafood pulak.. ikan-ikan bakar.. time ni lunch sedap..ehhehe.. tapi stew ni den tak berapa nak gomar la~ Habislah makan kat sini.. side dishes sotong dia sedap! terbayang sampai sekarang! huhuhu

Tourist guide bawa kita orang pergi Seoul Grand Park.. Dekat sini lebih kurang macam Everland lar.. tapi kita orang masuk zoo jek.. sebab tourist guide tuh kata.. korang datang sini nak tengok Spring season! so korang pergi tengok bunga! ngehehehhe..

Pintu masuk zoo ada harimau besar! Comel kan mak saya! hehehe
Seterusnya.. korang tengok gambar jek lar..

Pintu masuk zoo..

Hasil dari bunga-bunga segar dan bunga kering..


Nice giler colour bunga nie kan!
Cute boy from Korea!

Penat jalan.. kami makan aiskrim Korea ni lagi..hehehe

Gugurnya bunga-bungsa cherry blossom~

Cantiknya ciptaan Allah s.w.t :')


Penat berjalan.. kami naik mini-train pulak..

Ini lah yang kami naik tadik!

Goodbye Seoul Grand Park
Belah malam pula.. tourist guide tuh beria ajak kita orang pergi bergambar kat Suwon Palace untuk belah malamnya.. dia kata nanti bila dah berlampu lagi lawa tempat nie.. kami turutkan ajek walaupun hakikatnya dah penat giler sampai nak tercabut kaki kot!



Balik hotel dah pukul 8 malam.. kita orang dinner megi jek malam-malam.. mak pulak makan nasi wif sambal ikan bilis.. then masing-masing tidur kepenatan.. Esok nak ke Nami Island pulak! Ber-winter sonata lar kita for next entry! ^^,

10 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Cik Pulau said...

wowowowwo.. korea tu,,,,
jelezzznya..

Cikpuan rara said...

wahhh best nya g korea.

ecadwinkyasha said...

bestnya pg korea...nak juga

Asyiqin Haulisah said...

beli apa apa untuk saya. terima kasih.

intanloveamir said...

bestnyerr pegi korea...brp harga pakej ke sana...tgh plan nk pegi sana gak..;)))

farra8979 said...

bestnya... jeles...

mahal tak pakej g sana>?

Cik Z@i Pen@nG said...

waaa...dh p korea...jeles...jeles... nk jugak.... =.='

missina said...

bestnyer,,duk angan2 je tp tak sampai lg,,huhu

Mama Zharfan said...

pic cherry blossom tu sgt cantik!

Nana said...

aduh....nanges ok tgk gambar ni bape ek kos rombongan sorang?klw ikut rombongan murah skit kan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...