Bambam's Addicted

Fakta orang kerja kerajaan dan kerja swasta..

Sesiapa yang pernah bekerja dalam sektor swasta PASTI mampu bekerja di sektor kerajaan..

TAPI

Orang yang bekerja di sektor kerajaan belum tentu lagi mampu nak hadapi cabaran macam orang kerja swasta..Kalau tak.. tak akan ada lar orang kerja lompat-lompat dalam private sektor kan...hehehe

Itu fakta!

Setuju atau tidak.. Kekadang bekerja di sektor swasta 10x lebih sukar daripada bekerja di sektor kerajaan.. (Mostly..)

Tapi tak semua kerja kerajaan kerjanya asyik borak di tepi kaunter.. Aku cuma nak bagi tahu jek.. kerja private sector nie.. kelebihan tak sama macam govt sector.. Itu pon ramai yang mengeluh macam korang kerja asyik nak kena marah ngan bos macam orang yang kerja private sector nie.. 

Kerja ngan bangsa sendiri pon ada kelebihan dan kekurangan kan.. Kalau bangsa sendiri.. mesti kita selesa nak bergaul dan hak kita sama rata jek.. tapi kekurangan dia.. dapat pulak colleague yang selalu lar nak PHD... Jangan kata sektor awam.. private ni pon sama.. dah lar bangsa sendiri kekadang tak backup kengkawan.. tambahan lagi ngan bangsa lain yang dok perkecilkan kita and perlekehkan hak kita.. Double kena kan!
Orang kerja awam komplen pasal gaji tak naik.. barang lak naik.. private po sama but lagi lar.. kot rezeki terlebih dapat bonus best compared than govt sector.. Itu rezeki namanya.. huhu~

Hakikat beb! hakikat!

Celoteh Cik Bambam: Family aku byk org keje gomen.. bila aku ngadu sikit pasal comp aku yg kekadang racist.. dorang kata report jek dekat Tenaga Buruh.. Tapi dorang tak tahu betapa sukarnya nak buat aduan tuh.. Setakat pasal perkara kecil-kecil nie.. kita report pon belum tentu dorang nak dengar.. Tenaga buruh sector mana eh.. okeh government! hahahahhaha

P/S: Orang keje gomen jangan lak marah ngan entry nie.. ini hanya luahan hati.. Nak kerja gomen belum tentu pasti.. Susah nak masuk gomen ni.. korang yang dah dapat bersyukurlah seikhlas hati.. so buat lar kerja untuk rakyat dengan redhaaaaa eh.. :)

P/s 2 : Jangan lar nak emo.. ko makan cili kaaa?? :P Hanya org kerja private kot paham apa aku rasa nie.. org govt ntah lar..Tengah bengang ngan pihak management nie.. ade ker patut dorang paksa kita org amek AL untuk cuti Chinese New Year nie.. bukan raya aku nak ambil cuti panjang-panjang.. kot bergaji time cuti xper lar jugak.. ceskek blueberry sunggguhhhh lar!!!

6 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Fath_n!e$@ said...

memang paham sesangat CB oi.....dulu masa dok odit firm, perghh!! kunun dok sebut "give and take"....x pa la kami bleh give time cuti raya cina kena paksa ambik AL..tp bila minta nak balik awl time bulan posa...cut half hrs time lunch time, tak boleh...BODOH betulll

Zana Adieyza said...

sekarang ni pun intake utk ambik kakitnagan kerajaan banyak disekat.. yg ada dlm perkhidmatan kena multi tasking..

ada kelebihan & kekurangan utk setiap satu keje tu.. yg pntg keje kena ikhlas..

eB ezrin said...

dolo kat private. alhamdulillah skang kat gomen. walopn task len skit. tapi stress dlm gov tuh lebey. utk design area la. hu3

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sy x marah eventho sy kije gov..
ada betulnyer gak, tp x semua..
sy mungkin x dpt seswaikan diri ngan kije swasta.. slh satu faktor, tanak kije jauh..
tp kl terdesak, gohead jugakla.. heheheh..

mmg dr blajo dulu duk aim nk msk gov wlpn ada electrical eng. dip..

gov. pun stress gak, nk2 berdpn ngan mereka yg x phm bahasa.. ;-p

eniz said...

wow..its true..fahmi pn kene pkse amik AL raya cine.

aku nk keje ngan international company sob sob tak dpt pun.kwn aku keje exxonmobil ari jumat balik kul4 hew hew hew..

Aziela said...

pernah keje gomen dan swasta...memang jauhh sangat beza. Walaupun sekarang ramai yg kata keje gomen teruk, tapi kalau dibandingkan overal teruk and benefit swasta and gomen, tetap gomen lebih untung... AL gomen staff dgn swasta mana lebih banyak? Gomen ada ker nak stayback keje samapai 20 jam sehari? Swasta kalau nak apply AL confirm boleh dapat ke? Bila cuti x dapat habis hujung tahun..burn...

Nak report pejabat buruh? Bukan senang. Kena ada bukti kukuh..kena ada saksi, kena ada detail tarikh dan masa, kena ada bukti bertulis... Itupun belum tentu boleh challenge sbb biasanya majikan dah kamcing dgn officer JTK...

Well..akak sokong statement ko...walaupun ada yg definitely menafikan...

Ini adalah secara general dan overall conclusion... Of course tak semua, tapi bila majority said yes, it means yes.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...