Bambam's Addicted

Trip to Cambodia - Day 2


Bangun pagi dengan hati yang girang.. tidur awal.. bangun pon awal.. ehheheheh.. Bersemangat nak pergi Angkor Wat nie!! ^^,

Bangun pagi tersengeh jek mukooo!! :P
  • Bergambar dulu kat luar hotel.. maaflah katil pon bersepah.. nak cabut dah nie!
  • Condition di hotel okeh.. kategori 3 stars.. ada air panas den kiro 3 stars terus! hahahah
Sampai Angkor Wat!

  • Tiket dekat sini kira by day.. kita orang ambil one day visit dengar harga USD20. Convert to RM dah jadi RM60++ ngko! Then ada 3 day visit, 7 day visit.. nie kot orang nak bertapa lar kot ek.. 1 temple 1 hari.. ngehehhehe.. 
  • Tiket masuk dia korang leh refer dekat SINI.. Tiket masuk dia ada gambar u olls.. Semua orang diwajibkan bergambar.. sebabnya nanti kot-kot korang hilang or in case ada apa-apa terjadi dekat dalam tuh..senang lar dorang detect muka comel dan hensem korang tuh.. ngehehehhe
  • Kat sini juga ada hot balloon.. nak tengok pemandangan dari atas from Angkor Wat leh lar.. kita orang tak amek pon.. mesti mahal! 

Jeng jeng jeng!

  • Nak masuk dalam guna lar transport masing-masing. Nak naik motor tuk-tuk nie pon boleh.. best wehhh.. berangin macam naik beca!tapi takde lar nak kesian macam orang naik beca sebab kena kayuh and bawa kita kan..hehehe

View!

  • Pemandangan dia damai jek.. Saujana mata memandang orang kata. Ada tasik yang luas.. pokok-pokok yang menghijau.. bersih jek kannn.. dari jauh dah nampak temple!

Sampai!

  • Dah sampai entrance.. so kena lar bergambar.. bukti dah sampai.. dekat sini siap ada photographer professional lagik.. dorang usung jek DSLR ke sana ke mari kot-kot korang nak bergambar ngan mutu gambar yang lebih jelas kan! dorang pon accept matawang Malaysia.. sekeping gambar RM3 okeh! Kita orang pon balun 2-3 keping gambar.. Balik nanti dorang print and korang bayar lah! =)

Dalam Angkor Wat
  • Before masuk temple..ada jugak gerai jual souvenir.. baju-baju.. and sempat jugak den rembat selipar coz kaki dah melecet berjalan.. tapi hampeh.. sekejap jek tahan!
  • Struktur bangunan masih terpelihara walaupon ada jugak lar sikit-sikit dah runtuh kan..
  • Then batu-batu dalam temple nie dorang ukir.. Ko tengok jek lar design yang adik den tunjuk tuh.. ada tourist from Thailand siap buat adegan tak senonoh dalam tuh.. =.='
  • Fakta: Angkor Wat nie milik Raja Thailand. Tapi terletak di Kemboja.. sebab tuh Thailand ngan Kemboja duk bergaduh kat sempadan berebutkan tempat nie.. nak buat camano.. milik raja ngko tapi benda ni kat negara orang lain.. mana boleh kannn!

Terpelihara!

  • Untuk bergambar.. kalau bawa DSLR memang lawa lar! Nyesal pulak kita orang tak rembat kamera abang! iskkk.. kalau tidak lagi lar siuk bergambor kannnnn...

Layan picca jek ar..

Lagikk!

  • Budak-budak Kemboja.. malu-malu lak nak bergambar.. 
  • Air kena bawa.. kang dehydrate lak masing-masing kekurangan air.. yelar.. berjalan jek kejenya.. 
  • Laki belakang tuh tourist guide kami yang hakikatnya tak berapa jugak nak tahu pasal tempat nie.. macam kita orang lak bawa dia berjalan.. iskkk.. Tahir oi Tahir..! Boleh bertutur dalam BM..jangan risau.. siap ada slang Kedah lagi..pelik daku! hahahah..
  • Pic last bersama sami-sami Buddha.. dia lalu jek berbau semacam! mandi ker tak nie!!

Ukiran Temple yang lain

Another temple!
  • Lupa dah apa nama temple lagi satu nie.. Angkor Thom ke apa.. kita orang bergambar luar jek.. cantik kan! daku dok borak ngan akak sebelah meja nie.. cakap leh buat pic poskad! hahahah

Back to Phnom Penh!
  • Tengah hari tuh kami balik.. kita orang berjalan dalam Angkor Wat tuh dalam 3-4 jam jek.. buat apa lama-lama sangat.. bukan nak ziarah and sembahyang pon kat situh kan..abadikan kenangan dalam gambar sudeh..hehehe
  • Dekat Kemboja.. orang baiki motor and pam tayar tepi jalan jek korang.. macam buka gerai jual pisang jek! kalau Malaysia.. mau kena angkut smua ngan DBKL tuh..hahahaha
  • Then tertarek lak ada kedai nie nama DARA PHONE SHOP.. Bahasa Kemboja DARA tuh maksud apa pon tak tahu ek? hik hik hik..
  • Perjalan balik ke Phnom Penh pon mengambil masa 6 jam.. masa nie dah cerahh..matahari dah bersinar..so leh lar nampak orang-orang sana jemur padi nak dijadikan beras..
  • Gambar budak kecik tuh.. dorang smua tengah buat emping padi.. tau apa emping padi? pergi google.. kot tak dapat nanti then share.. hehehe..
Sampai Phnom Penh around 7-8 p.m. Penat! Makan then tidur! Hari ke-3 kita sambung esok je lar yer.. hehehhee..




24 ratus ribu orang tambah perasa! :):

m0sHiE~ said...

beshnye teg cik bambam holiday^^

NM02 said...

nak FM!!!!!!!!!

Cik Bambam said...

@m0sHiE~
InsyaAllah kang moshi ada rezeki..pergi lar pulak.. :P

meh lar join GA!

Cik Bambam said...

@NM02
nak FM ek..meh join GA meh!hahaha..tak pon jap lagi ada selingan cuba teka..kita pon nak gak wat mcm akak..hahahaha..

~diAhOntHeblOg~ said...

wawawa...bestnye p thai!!

AYuNG said...

ehhh....lagi2..mcm x cukup jer cita nih..hehe~~

Ct Aja said...

Bestnye jelos sgt2...hihiihih

PinKy MoMMa said...

cekciii ada satu gbr kat dinding tu huhu..dik non..nak tau tak..akak aim baju ko jer hahaha..kerlazzz cantik pulak baju butterfly tu huhu :)

nazirah said...

wah2 bestnyeee seronok brjlan2 kt sana ek . tingin lak nak p brcuti macam ni huhu ;)

rara pinkmafia said...

owh ptt lah tak nmpk.g bercuti eh.ada GA?

Myra Jay said...

Wahhh bestnyer jenjalan p obersee..

Tempat bersejarah tu Angkor Wat :D

Ummi Dania Yasmine said...

kat sini sejuk tak?...cuaca macamana?

bujal X said...

gambar makan2 takde?

Novelgurl said...

bestnya la..jels2~ !

Cik Bambam said...

@~diAhOntHeblOg~
adoi diahhh..bukan thai lar..kemboja lar.. ahhahahaha

Cik Bambam said...

@AYuNG
ahhahah..macam tunggu cerita bersiri lak ngko nie!! ekekekeke

Cik Bambam said...

@Ct Aja
ehhehe..jgn ler..sok lusa rezeki aja lak.. :D

Cik Bambam said...

@PinKy MoMMa
ha'ah kakkk!! seksi pempuan tuh..gundik raja agaknya..hahahahha..

baju den yg akak berkenan lak kan..hahahaha..

Cik Bambam said...

@nazirah
kumpul duit cpt!! :D

Cik Bambam said...

@rara pinkmafia
ha'ah lar rara.. ehehhe..ada GA..meh lar joinnn~!! :P

Cik Bambam said...

@Myra Jay
salah satu 7 keajaiaban dunia! :D

Cik Bambam said...

@Ummi Dania Yasmine
takde sejuk mana pon.. lebih kurang kat Malaysia jek cuaca dia.. :P

Cik Bambam said...

@bujal X
hahahah..itu stay tuneee~! :D

Cik Bambam said...

@Novelgurl
kekekek..jangan jeles.. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...