Bambam's Addicted

Trip to Cambodia - Day 1

Flight pukul 6.45 a.m tapi kami terkejar-kejar sebab ingat sempat lar nak Subuh dulu kat luar before check in.. tak tahu pulak yang lain dah masuk awal.. so bajet nak bawa je lar beg-beg masuk flight terus but unfortunately ada satu beg gedabak besar tak lepas.. kena masuk check in jugak.. selamat sempat! phewwww~
 
Dalam flight... ngantok babe!!
  •  Flight mengambil masa 1 jam 45 minit.. (anggaran kasar)
  • Beza masa Malaysia dan Kemboja.. Kemboja lambat satu jam dari Malaysia.. so pukul 6 dah siang macam pukul 7 ek!
Baru sampai Phnom Penh!
  • Tujuan utama adalah melawat Angkor Wat iaitu salah satu daripada 7 perkara ajaib di dunia.. alorrr.. 7 wonders selain Pyramid tuh!
  • Mata wang Kemboja ialah mern/biel.. RM1 bersamaan 1000 biel.. but mostly transaksi guna matawang USD okeh.. -.-' kaya dohh~
  • Gambaran kasar bandar Phnom Penh ala-ala Kota Bharu gituh.. baru nak membangun.. no heart feeling Kelantanese ek.. :P
Journey to Siem Reap
  •  Breakfast di kedai makan muslim iaitu Tasnim Restaurant.. then Malam ke-2 dan ke-3 pon kami tidur atas guest house tuh jek.. senang nak makan katanya.. alaaaa.. feel ala-ala motel lar..cukup lar nak buat tidur jek kan.. bilik aircond 1 malam USD 15.
  • Orang Kemboja memang suka naik motor ber-3, ber-4 malah ada yang ber-5! Pengangkutan utama adalah motor.. Kenderaan 4 roda tak berapa banyak but still tak boleh dikira dengan jari and mostly jenama Toyota jek dorang guna.. kenapa ek?
Bangunan di Kemboja
  •  Kat sini memang kuat pengaruh Buddha.. so kuil kiri-kanan setiap 1km memang bukan perkara asing.. design pon leh wat mini Angkor Wat u olls..
  • Design bangunan yang maju sikit kurenggg.. kalau ada pon bank jek lar..
Budak kecil menjual sengkuang
  •  Dari jauh nampak macam jual bawang putih jek.. kekekekek.. tapi itu adalah sengkuang.. makcik-makcik ni ada yang beli.. tapi tak tahu lar kenapa dorang tak kupas dan makan.. kempunan den nak merasa jugak..huhuhu..
  • Haaaa..budak kecik tuh cantik kan! mata berkaler lagi.. cantik semulajadi orang Kemboja.. ^^,
Tugu Buddha
  • Benda alah ni pon tak ada yang pelik dilihat di kiri dan kanan jalan.. yelar..temple banyak..so benda ni banyak lar kannn..
Rambutan drive-thru!
  • Deme nie nak merasa rambutan Kemboja..apa yang lain.. sama jek rambutannya! ahhahahah.. tapi driver kita orang nie boleh lak drive sampai nak masuk dalam gerai orang tuh.. memang lar samo macam drive-thru Mc'd! kih kih kih
Permandangan ke Siem Reap
  • Kiri dan kanan jalan memang banjir.. baru lepas musim hujan.. Sekarang tengah nak surut..
  • Rumah lak memang tinggi-tinggi.. yelar.. selalu banjir.. takde lar susah nak pindah randah selalu ek.. leh lar suggest kat kerajaan minta kampung-kampung yang selalu banjir tuh buat rumah macam nie.. kekekekeke..
  • Then sepanjang jalan korang akan nampak signboard Party politik.. kat sini Cambodian Party People memang banyak lak.. ala-ala BN kot kat sana? hehehehehe..
Banjir!
  • Memang banjir kannn!!! kiri dan kanan memang kawasan tanaman padi.. buat pengetahuan korang.. perjalanan dari Phnom Penh ke Siem Reap naik van mengambil masa 6-7 jam.. DAAANNNN memang korang nampak sawah padi jek.. tapi memandangkan banjir..sawah padi jadi lautan.. =.=
Sampai Siem Reap!

  • Sampai dah lewat.. check in hotel then terus solat.. perut lapaq lar tuh.. tapi takpe.. kat sini pon ada Kedai Muslim jugak..tapi disebabkan semua kepenatan nak keluar then kedai makan pon dah nak tutup.. tour guide bungkuskan ajek.. kedai kat sini tutup awal..!!
  • Hotel dekat ngan Sg. Mekong.. memang banjir lar kat kawasan nie.. doa-doa lar moga tak banjir teruk..kang tak pasal-pasal stuck tak boleh balik! uhukkk~

Sambungan hari ke-2 esok pulakkk!! ^^,



16 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Aku Ibu Muda said...

menunggu join GA lah camni :)

Cik Bambam said...

@Aku Ibu Muda
ehhh..dah ada GA dah... meh lar join AIM.. :P

Aku Ibu Muda said...

oh ye ke? tak perasan....hihi

ok dear...will join!

tiefazatie said...

wah..best gle!hihi..

sila bg ifa yg bertuah ye..dah join!haha

PinKy MoMMa said...

wahhh jalan sampai kemboja dik non..ce cite lagi hehe suka nak baca ni :)

!! YaNa YassiN !! said...

besh nyer dapat bercoti,... suka3.

LoLLa AdeLLa said...

Untunglaah dapek berjalan . HUHU

AYuNG said...

ehh...ke cambodia yer....cer cita lg..:)

amiey lee said...

wahh jalan sakan ye cik bambam kta nih?

eB ezrin said...

CB kalo ader fm akak nk... akak x msk GA dh sbb lemau contents... byr pn xper.. :)

Novelgurl said...

eh jap pelik.sengkuang leh mkn cmtu je ke? hehe

Cik Bambam said...

@!! YaNa YassiN !!
mau x suka pergi bercuti kann.. ehhehe

Cik Bambam said...

@LoLLa AdeLLa
lolaaaaaa~!!! lama x dgr citer.. ehehehhe

Cik Bambam said...

@amiey lee
sakan sgt..kekekekek

Cik Bambam said...

@eB ezrin
alahai kak eb..huhuh.. kang kita tgk dulu eh..kalau ade lebih kita bg yer..jual2 nie payah skit.. huhuh

Cik Bambam said...

@Novelgurl
ha'ah non..mcm mkn epal jek deme buat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...