Bambam's Addicted

Siapa kata BELANJAWAN MALAYSIA tak ada keuntungan untuk sektor swasta?

Mula-mula korang leh la rujuk Teks Ucapan Belanjawan 2012 dekat SINI.. Ramai yang mengeluh pasal kerajaan lebihkan pekerja sektor kerajaan jek.. pekerja swasta dapat apa? malah CB sendiri pon ada dok membebel.. nanti barang naik kesan daripada belanjawan tuh.. pekerja swasta jugak.. betol kan???

TAPI..

Hakikatnya.. korang dok jeles pasal nie kan..



Betul tak? selain daripada pekerja sektor kerajaan dapat bonus 1/2 bulan gaji dan pesara kerajaan dapat jugak RM500.. alar korang.. apa lar nak dengki.. (daku pon ada gak perasaan iri hati..) kena lar fikir positif.. Apa lar sangat bonus 1/2 bulan dia orang compared bonus 2 - 8 bulan korang??? kannn?? kannn?? Ada jugak lar belanjawan tuh mengambil kira kita untuk sektor kerajaan nie.. macammmm..

Ini den suko! omak den bilang..leh lar den boli banglo kat Nilai nie! wahahahaha

Semua bangsa dan agama dapat.. saper kata takde peruntukan untuk Sekolah Agama??? pandai2 jek!

Haaaa.. elok lar baiki jalan-jalan luar bandar.. takde lar orang keguguran lalu nanti.. jalan berlubang2.. -.-'
Ada lagi bantuan kerajaan.. subsidi pon dah banyak kerajaan peruntukkan.. Bertuah kita orang Malaysia.. still ada lagi yang komplen.. tak tahu lar korang ni tak reti nak bersyukur ke apa..


Hal minyak nak naik pon.. den tak tahu lar nak kobar apo.. memang lar kat dunia nie.. ada barang turun naik.. den pon nak ngamok gak kalau minyak naik banyak dan mendadak.. tapi ekonomi dunia nie.. bukan kita leh kawal kannnnn..!!!

Saper yang mengadu barang-barang runcit  baik..den suggest lar.. korang beli jek barang dekat kedai 1 Malaysia! hahhhh.. jangan lar poket tak lebat nak pergi shopping kat Pavillion kan! Sedar lar diri masing-masing.. duit tak banyak.. shopping tak hingat.. nak beli barang branded.. padahal gaji RM800 sebulan nak pakai Mercedes..! Ko mampu ker?? 


Kot sok lusa beras naik.. kita tukar rutin pemakanan kita.. Kalau hari-hari makan nasi pon tak elok.. dah lar bergerak pon malas.. ehhehe.. so kita makan sayur dan buah-buahan jek lar.. tukar nasi kepada roti.. hahhh..tunggu sebulan dua.. tak payah pakai premium beautiful life.. santekkk jek body u olls~!! hahahaha

Pastu kemudahan infrastukutur lain.. korang rujuk lar lampiran belanjawan tuh sendiri.. Pesan daku.. kita nie jangan lar manja sangat sampai semua perkara nak disubsidikan.. ada subsidi Alhamdulillah.. dah bagi kena syukur.. peratusan orang miskin kat negara kita tak ada lar ramai sangat.. itu pon kerajaan dah tolong... tak kira lar pihak kerajaan dan pembangkang ker yang tolong.. orang Malaysia dah cukup prihatin.. 

Pastu yang daku dok pelik.. nanti tunggu ar seminggu dua.. barang mesti nak naik.. semua ambil kesempatan pasal belanjawan nie kan.. kesian jugak orang kerja swasta nie.. tak semena-mena kena tempias.. selama nie boleh jek FIX dengan cost yang lama.. but suddenly boleh lak kata kos meningkat! cehhh~!! Yelar-yelar.. korang leh guna ayat daku balik.. EKONOMI MANA KITA NAK BOLEH KAWAL..!! LOL~!!

13 ratus ribu orang tambah perasa! :):

mohdhazlan Dreadlock said...

jgn rakyat dibelakangkan :)

Qaseh dalia adelia said...

ulasan yg baik punya

Aziela said...

terbaeekkk..... part makan sayur tu akak suko..tapiii..bilo nak start agak eh kan.. owhh...sedih daku

PinKy MoMMa said...

kalau yang keje sendiri camner..nak masuk kategori kerajaan ke swasta hahaha..eh sy musykil ;p

Cik Bambam said...

@mohdhazlan Dreadlock
kerajaan bukan Tuhan leh pandang semua perkara.. tak kira pihak gov or pembangkang.. mesti ada yg terlepas pandang.. :)

Cik Bambam said...

@Qaseh dalia adelia
kalau baik share lar.. hehehe.. mokaceh! :P

Cik Bambam said...

@Aziela
nnt ari2 kita makan salad ek kak! ahhahaha

Cik Bambam said...

@PinKy MoMMa
termasuk bukan non-govt ler tuh kak..heheheh.. tergolong dlm swasta dah tuh.. keje sndiri lg elok dr mkn gaji.. ehehhe

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. hakikatnya ramai yg tak puas hati katanya bajet ni khas utk kakitangan awam.. mna ada camtu,yg mereka dpt kakitangan awam dpt bonus & bakal menikmati pelarasan gaji..dh semestinya la pekerja awam dpot smua tu sbb kerajaan majikannya...xkan la sektor swasta pn nk dpt bonus dari kerajaan..?erm..masing2 akan dpt INsyaAllah..cuba jgn nampak GAJI dan BONUS semata2

Cik Bambam said...

@Niena Pengembara Ilahi
agreed!! umpama kita kerja ngan majikan lain..tp merayu nak bonus kat comp lain..ehehhe.. shame2..!! :P

padahal benefit lain yg lby byk kita tak pandang.. luaskan pemandangan kan..

rara pinkmafia said...

swasta mmg dpt banyak keuntungan utk bajet kali ni.kami?hmmmmm =(

Cik Bambam said...

@rara pinkmafia
aik...awk keje govt ler dpt byk.. apa yg swasta dpt.. bukan korang dpt sekali ker.. pastu ada xtra benefit bonus+pelarasan gaji..banyak tuh kan rara..heheh..syukur2!! huhuh

amiey lee said...

cik bambam..rajinnyeeee jadi pengulas belanjawan ni..hee apapun pasal gaji naik semua tu..rezeki masing2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...