Bambam's Addicted

Ehhhh..tak nak lar hakuu!

Situasi 1

Si A: Kau makan apa tuhh?? ehhhh..BUDU! bukan sedap ponnng! ikan busuk kena peram jek lar!

Si B: Ehhh..yeker??!! apa rasanya?
Si A: Hentahhhh.. aku pon tak rasa lagi..
Si B: Thennn.. mana kau tahu tak sedap?
Si A: Orang kata.. TAK NAK LAR AKU!

Situasi 2

Si A: Kau pergi mana hari tuh?
Si B: Pergi negara sinun..
Si A: Best ker? makanan dah lar mahal! Kemudahan pon macam hampeh!
Si B: Yeker.. tak per lar.. janji aku sampai..
Si A: Kalau aku??!! TAK NAK LAR AKU!

Situasi 3

Si A: Ehhh..dengar citer kau kawan ngan si polan.. GF baru ek?
Si B: Ehhh.. takde lar..memang kawan.. tapi tak ada lar sampai ke GF..
Si A: Elok la..polan tuh memang tak boleh dijadikan GF!
Si B: Kenapa lak?
Si A: Kawan dia kata dia garang weh! kang tak pasal-pasal kau kena marah ngan dia..
Si B: Kenapa lak??! Bukan aku buat salah pon..
Si A: Dia tuh kepala angin.. kau tuh jek tak tahu..
Si B: Ohhh yeker.. kau kawan dia jugak ker?
Si A: Tak laaa.. orang dok kata.. so aku pon tak nak lar kawan dengan dia.. TAK NAK LAR HAKU!
Si B: Aku kenal dia okeh jek.. masuk jek kepala ngan aku.. ko kot yang bermasalah..asyik nampak negatif jek pasal orang!
Si A: ...... Lantak kau lar.. (padahal sakit hati kena reject!kah kah kah)

******

Apa pengajaran korang leh dapat dari situasi di atas yang direka dialognya oleh den sendiri berdasarkan pengalaman sendiri.. Nama dirahsiakan.. hua hua hua..

  1. Suka hati ngko jek dok herdik rezeki orang tengah makan kan! ada orang suka budu..ada orang suka belacan.. ada orang suka cencalok.. daku suka sambal petai.. ada aku kisah! manusia diciptakan berlainan citarasa.. ada yang sama.. ada yang lain.. ko senyap sudah! but at least.. boleh tak try dulu before dok komplen?
  2. Negara memang lain-lain.. tak kisah lar ada orang berpeluang bercuti ke Paris ker.. Bandung ker.. Phuket ker.. Rome ker.. (syok gak an gi Rome).. Beijing ker!! (next year mcm nak ikot trip ke Beijing!tuh pon kalau ada duit...kekekek)..ehhh..tak kisah lar nak gi mana.. pergi je lar weh bercuti mana-mana negara tuh.. biar rasa idop kat negara orang.. pergi lar negara yang susah..negara yang selesa.. sebab baru kita belajar appreciate negara sendiri..
  3. JANGAN TAKUT MENCUBA! Percubaan pertama kali memang akan diingati sampai ke akhir hayat.. 
  4. Cakap jangan asyik nak kondem orang leh dak? ehhh..daku pon kekadang pon sama jugak..but not too serius like situation above kan.. meaning den cakap dalam nada gurau coz certain people suka nak berlagak sangat..so daku balas ar.. den kan jahat! kih kih kih
  5. Last situation tuh.. SUMPAH ANNOYING! sebab itu selalu terjadi kat daku.. -.-' Tak payah nak TAKUT dengan I kalau U OLLS tak buat salah.. I bukan GARANG.. I TEGAS jek.. I tak layan perkara NONSENSE or GURAUAN ANAK-ANAK tak MATANG tuh..ataupon gurauan berunsur L***H..! coz I preger gurauan LOGIK and by the way.. suara I memang pitching TINGGI.. so korang memang akan dengar macam suara I macam marah nak menjerit wat so ever.. 
  6. Tukar pemikiran anda kepada lebih POSITIF.. just keep ur mind to THINK POSITIVE okeh! =)


11 ratus ribu orang tambah perasa! :):

rara pinkmafia said...

akk selalu terapkan + thinking,but kdg2 payah gak.but akk mmg tak suke org yg -ve selalu.muak lah.dorg mmg tak suke berubah.

AYuNG said...

ehhh....terasa nih!haha~~~
benda yg den xpenah makan, memang payah la den nak makan....maksudnya memang x makan la.....

nazirah said...

btul tu .. kdg2 kte mmg sllu negatif kan .. entry yg bgs ni cb ;)

PinKy MoMMa said...

hey budu sedap okeh..cer makan skali..kompem abis nasi sepiok hahaha..

tak suka sudeh kan..naper nak kena kondem org lain..

akak slalu berdepan ngan orang camni..org pkai shades besar tak boleh..bag besar tak boleh..mcm dia tu perunding kecantikan sedunia..piirahhh..

eh saya marah ke? hahaha...

Ct Aja said...

setuju... blum cuba belum tau, jgn menilai dari sumber yg belum tau sahih..

Nurul Mazni said...

betol2.. saya sokong tu.. negative thinking selalu pun tak boleyh.. kene mencuba baru tau.. kan3?

eB ezrin said...

stuju... ngan org g2 bek diam kan? :)

Aziela said...

especially kalau bercakap ikut loghta n9, pitching rendah2 nie x der feel. Kena pitching tinggi, baru original dan mesra alam..

Aku Ibu Muda said...

jgn dengar cakap orang

rasa/alami/kenali dulu sendiri,

baru buat keputusan

dont judge a book by it's cover

*akak pun pernah alami situasi gini..kalau rajin nanti ahkak 'entry' kan...ahaks!

Novelgurl said...

nmpk sngt itu batu api,suka menghasut orng,..ish3..rejam ini orangg !!

shandye. said...

aku benci gler org yg suka buat andaian hanya berlandaskan cakap2 orang padahal dia sendiri tak pernah laluinya.

apekes???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...