Bambam's Addicted

DASAR TAK KENAL UNTUNG!

Message 1, Day 1

Kepala Kutu (KK): Hari ni hari bayar kutu.. Sila langsaikan kutu anda seperti biasa
Anak Buah Kutu (ABK): Gaji tak masuk lagi kak.. Boleh tak kita bayar next week?
Kepala Kutu (KK): (Atas dasar kepercayaan). Okeh akak advancekan dulu.. Nanti bayar balik dekat akak

Message 2, Week 1

KK: Dah dapat gaji lom? Leh langsaikan kutu?
ABK: Gaji lom masuk lagi lar kak.. dalam tengah bulan... Maybe next Friday kita bayar.. boleh tak?
KK: Hurmmm.. okeh.

Message 3, Week 2

KK: Dah masuk gaji lom?
ABK: ....... (remain silent without reply)

Message 4, Week 2

KK: Dah bank in ker lom??
ABK: (still keep silent!)

Message 5, Week 3

KK: Ko leh tak masukkan duit cepat? Akak pon nak pakai duit jugak.. 
ABK: Kita tak sempat lar kak.. keje banyak.. balik pon lambat.. ari ahad pon keje
KK: Balik keje ko bank in.. double for next turn.. or kalau boleh kau langsaikan terus..
ABK: OK

Message 6, Week 3 and soon to be week 4

KK: Bz sangat ker ko keje sampai tak sempat sangat nak bank in? cuba cakap terus terang. Kalau takde masa sangat akak pergi umah ko ambil duit.. akak memang 'banyak masa' sangat..Plez lar.. dah habis lembut cakap ngan ko nie
ABK: Kita ada kursus kat luar bandar nie. Takde transport nak kuar. Meh bagi no A/C. Malam nanti kita bank in.
KK: Sending her account number.. bayar habis terus.. dalam RM400..
ABK: Habis lar gaji kita kak..
KK: Okeh.. byr RM200 dulu.. later next month lg RM200.. No kompromi! (simpati ada lagi nie)

Message 7, Week same different day!

KK: Check account.. takde pon duit.. dah bank in ker belom?
ABK : (not replying)
KK: Do I have to remind u every single days with same things dear? Seems like I'm the one who owe money!
ABK: Kita kursus lagi nie.. next friday baru baru balik. Nak online pon tak dapat. nak kuar pon x dpt.. dah balik bilik nanti kita bank in lar.. rimas lar..

Okehhh!! aku dah naik hangin bila dia kata NAIK RIMAS!!!

KK: Then stop making excuses.. jujur jek lar ngan akak apa reasonnya.. akak ni pegang amanah org.. ko sng ckp rimas kan? next turn akak bedah.. nak byr roadtax.. try handle ngan dia lar.. akak pon rimas hari2 nak kena remind ko.. dr sehari ke sehari b4 pergi kurusus lagi kan??!!

ABK: Jujur apa bendanya.. btl r.. depend lar nk caya ker x.. be4 pergi kursus kita tak gaji lagi..faham x!!

KK: Then kalau x dpt on9.. msg lar bg tau.. xde lar orang lain tunggu mcm apa.. ko mcm tak tahu jek kan ABK yg lain kalau dpt tahu.. akak jugak yang kena tahan telinga dengar makian org lain sebab cover ko.. org lain punya kes.. akak lak yg kena.. so keep update me if ada gud reason dr ko remain silent jek.. sorry kalau akak terkasar bahasa.. akak xleh nak paham ko sorang jek.. akak banyak cover ko dpn dorang.. tp ko treat akak macam apa kan? tak sentap ker ko kalau kat tempat akak??

ABK: Yelar.. nanti kita msg kak Bedah bg tau.. okeh.. sorry kalau terkasar bahasa.. TQ..

***

Ini berdasarkan kisah benar yang berlaku tadi.. kalau korang kat tempat ai.. apa korang buat? banyak hari dah tolak ansur ngan minah nie.. budak ini ai kenal bukan budak jahat.. ai tahu dia budak baik-baik.. tapi cara dia keep making excuses betul2 buat ai panas hati.. bukan apa.. memang ai still ada duit lagi nak cover my expense even sumntimes terpaksa pinjam ngan my mom.. ai ni kesian kat orang lain sampai diri sendiri kena makian balik.. dat's y ai bagi tajuk TAK KENAL DEK UNTUNG orang2 macam nie yang kita cover dia dari jadi bahan cacian dekat luar. but she treats me like I'M THE PERSON WHO GUILTY coz keep messaging her and make her fed up! 

U know what.. ai just keep message but not try to call.. sebab kalau ai call.. memang kena makan makian ngan ai pulak.. coz ai kalau marah.. please jangan dekat.. better ai dok dalam bilik sorang-sorang rather than orang lain kena lazer with me! 

Macam terbalik pulak.. bila kita rasa bersalah nak kutip hutang sendiri sebab nak kena jaga hati pihak yang lain.. kita kesiankan dia.. but at last dia tak ada pon nak kesiankan kita.. orang-orang macam nie tak boleh lar NAK PENTINGKAN DIRI SENDIRI jek.. nak diikutkan hal dunia.. memang sampai bila-bila tak ada masa.. tapi kalau dah kecemasan..macam mana sibuk pon.. kita AKAN ADA MASA.. Please lar manage ur time properly!

Footnote: Saya memang suka orang yang lebih telus.. walaupon dia mengalami kesukaran dan sampai membebankan kita TETAPI jika dia berterus terang dengan kita.. and cuba explain dekat kita supaya kita tak susahkan hati sendiri.. Takde manusia yang akan marah dengan orang macam tuh.. betol tak?




8 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Makbed said...

waa..dah le utangg orang pehtu kurang asam lak tu. haih~

Ct Aja said...

DUIT...Kebanyakan hubungan adik beradik sendiri pun leh putus sebab DUIT... sy pun prnah mengalami mmg la hangin...hihihi, bukan nak berkirakan, tapi agak2 la jgn hilangkn kepercayaan org kat kite..

Cik Rose Cute said...

tak suka main kutu...kalau ada yang gitu perangainya...

miss ryrinn _ angin said...

bahaya main kutu ni . aiiiiih

tiefazatie said...

teruk jg sis perangai die..
bagus jgn ajak lgh die join la..
org kalu bab duit nie..biar pun kenal baek..tp..kdg2..sengal gak cm gini la..

tiefazatie said...

owh yaa..tq yaa sis..sebab inform ifa psl ifa bertuah ngn kak nana sakurashawl..=D

Mommy Aisy said...

CB, kalo perangai org cm ni xnk terus terang even masalah da timbul mmg xbole nk terima. susah nk hadapi. da ade org backup pun still nk tunjuk perangai. dala xbole byr, then nak tunjuk marah. RIMAS? tau pun rimas org sik chase for money. tp terus terang xnk.

Sbb DUIT ni mmg la CB. sume org akan ade isu ttg ni. sabar jela ek. hope bnda cm ni xulang lgi. nak main kutu xsalah, tpi kena la jujur.

ctk said...

ish3...memang xpatot la dia buat cmtuh...huhuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...