Bambam's Addicted

Positive thinking 6% tax topap!

Jangan lar sebegitu sekali mengeluh kengkawan.. Sesiapa pon tak sukakan barang mahal.. opkos lar I tak suka.. I kalau barang mahal.. Jangan harap lar daku nak beli.. wat hidu-hidu kat tepi hidung jek u olls~! Tapi kalau dah naik jugak.. barang keperluan.. nak buek macam mano kannn!! So, kena lar berpikiran positif sikit dari dok memaki kerajaan and what so ever.. bukan turun pon.. kot nak juga mogok.. gi wat surat bantahan.. ada gak berjalan! ^^,

Den pon malas nak argue... hakikatnya TETAP SAMA! So baik daku berpikiran cenggini ek..

1. Kurangkan penggunaan.

Kita kalau dah terdesak.. macam-macam boleh bertindak. Berdasarkan pengalaman. Korang akan kurang berbelanja ketika kekurangan duit compared than bila ada duit. Tak percaya? try cuba dengan korang bila ada duit and time ada duit.. penggunaan RM5 pon boleh digunakan seminggu as duit makan! kann! percayalah! den dah try~!!

2. Guna alternatif lain

Korang tukar ar postpaid.. aku maintain gak guna prepaid.. coz takut-takut tak sedar diri membuat panggilan hayatkannn.. lagi jenuh nak bayar bil pospaid compared than prepaid RM10.60 tuhhh.. lagi banyak duit.. lagi senang ia mengalir.. ingat tuhhh! Tak pon guna email ker.. Chatting kat YM ke.. SKYPE ker.. MSN ker.. Hal yang penting-penting jek korang guna tepon.. setakat nak sembang i lap u.. u lap me.. baik hadap skype.. call ajek! free lagik! bayar internet jek lar.. ok lar tuh..

3. Pakai walkie-talkie
comel okehh!!

Haaaa,, sanggup ngko?? bawa walkie talkie.. tp terhad lak kawasan nak guna ek.. kot2 dah sampai limit kawasan.. korang bakar lar unggun api buat S.O.S.. 

4. Bersedekah

Anggap sahaja lar kita membuat sedekat ke atas 6% tax tuh.. hahahahhaha.. tak lar ralat sangat nak keluarkan duit.. yer dakkk??

5. Redha

Terimalah ketentuan takdir.. Qada & Qadar.. Sesungguhnya semua barang mahal zaman sekarang nie.. Orang Somalia pon hidup tak pakai henpon.. So, tak yah nak membebel marah kerajaan lahhh.. Aku pon terkedu jugak.. tapi takde lar sampai NAK-MAKI-24JAM-SEBAB-PERKARA-MACAM-NIE!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

7 ratus ribu orang tambah perasa! :):

j b r said...

yes, there got another alternative to contact other, BBM, WhatsApp or you can use ancient way by using a bird messengers. :)

halidaRahman said...

gud idea act.

THE LEKAT LEKIT STORY said...

jom pakat pakai talian tetap TM.. panggilan percuma. bleh kita gayut lama2.. :D

AYuNG said...

no 5 den setuju sgt la tuh...
redho jer la...
nk buat camno..
kang kena buang negeri lak...
keh2..:)

deqlis said...

betui tue...redha jerk laa....semua brg naik tak pernah nyer turun..

Siti Noraisyah said...

Yeahhhh!! mak Jemah sokong 200%.. heeee.... ^^

cikguden said...

banyak betul benda yang naik sekarang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...