Bambam's Addicted

Kisah ibu dan anak..

Hari tuh.. aku dan adik beradik bersembang dengan emak.. aku tanya emak.. kenapa aku tak boleh hang out malam? padahal orang lain yang sebaya dengan aku malah kadang-kadang lebih muda dari aku .. jantina sama macam aku .. tapi dorang tak ada halangan pon.. mak tak percaya dekat aku ker?


Habis lar aku dok mengomel.. tak boleh ker mak percayakan anak dia nie.. bukan beliau pernah buat perangai tak elok pon.. kunjungi tempat hiburan di KL tuh ker.. just hang out kat pergi event.. pergi function.. keluar dari kawasan ini.. driving lebih 30km dari rumah.. tak ada lar jauh mana.. bukan sorang.. tapi dengan kawan-kawan yang dia kenali juga..

Aku tanya mak aku lagi.. Why you not treat me equally like other daughter's of somebody.. mak dorang chill jek bagi anak-anak dia keluar.. malah berhijrah dari kampung.. kebetulan siaran di televisyen.. perihal isu mengongkong anak-anak membuatkan anak memberontak. Mula lar timbul gejala -ve remaja dekat luar. Hakikatnya memang itu punca utama anak-anak remaja berkelakuan begitu. Atas perasaan ingin mencuba dan hidup terkongkong dengan ibubapa membuatkan dorang bertindak luar dari kawalan ketika berada berjauhkan dari mereka.

Sebab aku dah rasainya.. kids nowadays.. keluar KL.. sekolah rendah parents dah bagi.. but me after SPM baru boleh merasa keluar cari angin ngan kawan-kawan. Itu syarat mak. Me nak tuisyen dekat Kasturi, Pudu hampeh mak tak bagi but different goes to my youngest sister.. Form 3 dah dibenarkan tuisyen kat Pudu.. Adakah sebab dia bongsu mak benarkan dia pergi? Unfair! That's why bila aku dapat further study..dapat jauh lak tuh.. hahhhhh... mula lar nak pergi melepak malam-malam ngan member.. but still lar tahu apa yang betol apa yg salah.. tak pergi clubbing pon.. mengeteh jek.. tengok konsert Hotlink..kat Kedah wehh.. apa lar adaaa!

TAPI

Jawapan mak semalam betol-betol menjawab sebahagian persoalan aku..

Mom: Mak bukan tak percayakan ko.. Mak percaya.. Mak tahu kau tak buat benda-benda tak elok.. tapi mak tak percayakan orang kat luar tuh.. lagipon kau tuh kan perempuan.. buat apa nak keluar malam-malam..

Me: Habis tuh.. nak kena kurunglah dulu PEROMPAK, PEROGOL, PENIPU, ORANG SIMBAH ASID bagai tuh baru orang boleh keluar malam?

Mom: Haaaa.. betul lar tuh..

Mak ni biar betol??!!!!
Wehhhh..stress haku balik.. macam mana nak kurung semua penjenayah tegar tuhhh.. tak kan lar keluar pergi mengeteh pon nak kena kurung semua criminal tuhhh.. hadoi~!!! So, to all criminals out there... please lar.. bila lar korang nak berubah.. coz korang yang buat perangai.. aku yang dapat balasan korang! ape cer larrrrrr.. 

Aku tanya mak lagi.. 

Me: Makkk.. nak buat macam mana kalau event dia malam..

Mom: Ko datang je lar yang siang..

Me: Makkkkk.. orang dewasa.. buat event malam.. teenager jek buat event siang.. Majlis sosial orang dewasa malam mak oi..orang dewasa keluar malam.. orang ni dah dewasa mak oi..

Mom: Selama nie pon.. ko nak join event mak tak pernah halang pon kan.. mak bagi jek kan.. kat KL tuh.. ntah macam apa orang.. Kau tak jadi mak kau tak tahu daaa..

Statement nie lagikkk!!
Statement tuh jugak dia bagi.. malas lar nak bertekak kalau dah kuar statement macam tuh.. aku pon cakap ngan mak..

Makkkk.. nak bersosial pon tak leh.. macam mana nak berlaki?? macam mana nak jadi emak? hahhhh.. mengertu lar orang kat umah nie..

-Blah-

Itulah hakikat bila anak perempuan duduk dengan emak.. nak berhijrah tak dibagi.. bila dah duduk sama mengalahkan duduk hostel rules dia bagi.. nak di lawan.. kang dituduh anak derhaka.. bila bercerita dengan orang lain.. ayat yang sama juga keluar.. MAK KAU SAYANGKAN KAU DA.. Abes.. mak korang benarkan korang keluar malam? tak sayangkan korang lar ek? Aku sok lusa.. ada anak.. mesti anak aku jadi macam aku jugak.. tak leh keluar malam.. rasakan lar.. hahahahhaha..

Footnote: Kita kadang-kadang dah cukup berhati-hati dengan kehidupan kita.. tapi orang lain yang membuatkan dunia ni tak selamat buat kita.. How selfish they are???

12 ratus ribu orang tambah perasa! :):

NM02 said...

hahaha... bambam nak balas dendam kat anak pulak nnt ye

noti tau!

^_"

ai n i s h a f i qa said...

cool~ ^^

Novelgurl said...

semua y ibu bapa kite wt tuk kbaikn kite jg,t mnyesl x bksudhn kalo men lnggr je =)Sape kate klo x b'sosial x dpt laki ? klo dh jodh x ke mne r cik kak ^^

-budakmusyuk- said...

hurmm.. sian ko bam.. tp betul la tu yg mak ko ckp tu. org skang ni mcm2 perangai. aku kalo x sbb insiden atas motor tu, leh je aku kuar mlm sorg2. skang dh fobia.. aku sma gak mcm ko, mak aku xkasi study jauh2, xleh duk hostel@ umah sewa.dia nk aku ada depan mata dia. tp bab kuar malam tu ok je cuma jgn xblik la.. heheh.. sabor yolah bam yer..

Sunah Sakura said...

mak saya strict... :D

Cik Bambam said...

@NM02
kata syg anak kannn! kekeke

Cik Bambam said...

@ai n i s h a f i qa
x cool ler.. errrr..

Cik Bambam said...

@Novelgurl
ahhaha..alasan jek lar nak keluar mlm.. bukan sbb nak cari laki..huhuhu.. laki kuar mlm2 pon bukan elok benar ponn.. :P

ehhh..belog private ek!! --'

Cik Bambam said...

@-budakmusyuk-
ehhehe.. nk buek camano..aku stdy x kisah negeri mana pon.. ni dah dok umh..jgn harap ler..huhu

Cik Bambam said...

@Sunah Sakura
mak kita lurus! ehhehe

..m@m@ T0meLL.. said...

betoi ape mak kite sayang kite,tu pasal banyak no alasann.bab berlaki tu senang jek,soh jek mum cari kan.kompom berlaki la pasni..hik hik

eB ezrin said...

ha ha ha, cb.. jodoh tuh dtg sendiri... insyaallah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...