Bambam's Addicted

Raya dulu dan raya sekarang..

Salam lebaran..
Salam Aidilfitri..
Moga Aidilfiri korang semua yang terindah dalam hidup.. =)
Dulu nak raya.. baju raya parents belikan.. bukan setakat nak baju kurung.. seluar jeans dengan t-shirt pon tak nak kalah. Setakat sepasang tak layan punya. Min 2 pasang casual 2 pasang kurung.. waaahhh demand!!

Sekarang raya... Baju raya beli sendiri.. Min pon nak 2 pasang.. tapi kurung saja lar.. ko gila nak raya pakai seluar jeans di pagi raya? 

Dulu raya, time ayah ada lagi.. mesti gilir-gilir balik kampung.. tahun nie Kelantan.. tahun depan Negeri Sembilan. Raya kat Kelantan seronok sebab dapat duit raya banyak sebab ayah ambo pemes kat kampung.. So berpengaruh sikit nak dapat duit raya! haha! Negeri Sembilan lagi best.. even duit raya tak banyak macam kat kelantan.. tapi kazen-kazen kat sana closed. Memang happening lar ber-hari raya dekat sana!

Sekarang.. ayah dah takde.. kami memang raya di rumah saja. Pagi raya balik kampung.. balik hari.. dah tak tido dekat kampung macam dulu.. Jalan raya still di amalkan.. Selalu konvoi raya dengan semua kazen sampai 3-4 buah kereta.. seronok macam selalu..tapi dah hilang serinya..

Dulu berjalan raya sebab nak kumpul duit raya.. Kalau dekat kampung tuh.. orang tak kenal pon den bantai beraya jugak.. Janji dia kenal parents den dah lar.. heheeee~

Sekarang.. kalau mak tak ikot beraya.. jangan harap aku nak beraya rumah jiran tetangga dan sanak saudara. Hilang feel nak berjalan raya. Dah lar malu nak bergaul dengan orang yang lebih tua.. okeh lar tuh.. kot-kot ada yang berkenan wat menantu.. mesti puji.. elok perangai anak dara Makcik Jameah nie.. =D

Dulu kita yang kumpul duit raya. Sampai beli handbag kaler pink nak letak duit raya.. Tak bagi mak pegang! takot orang lain songlap! haha!

Sekarang.. bawa handbag juga..tapi den yang kena standby duit raya nak kena bagi kat anak-anak buah dan anak-anak sedara yang muda-mudi lagi nie.. tak lupa juga kazen-kazen yang suka mengepow dan anak-anak member yang masih kecil.. seronoknya dah ada anak ek.. :P

Dulu tiap kali raya.. semua adik beradik berkumpul. Pagi raya sampai habis Syawal mesti penuh lar rumah tuh tak pernah kurang pon ahli keluarganya.. Paling seronok raya ke-2 dah ajak pergi wetworld Pedas sebab celebrate birthday den.. wahhh..korang ada pergi mandi waterpark di Hari Raya? hahahahah

Sekarang.. masing-masing dah kawen.. pagi raya sampai habis Syawal kekurangan ahli keluarga memang terasa.. Lebih-lebih lagi bila ayah dah tak ada.. Kami dah raya tanpa ayah dekat 11 tahun.. ='( Kalau ayah ada lagi kan seronok. Walaupon abang-abang dan kakak-kakak tak ada.. at least kami still rasa feeling raya sebab arwah ayah suka bawa kami berjalan raya..

Pendek cerita... den rasa kehangatan raya hanya pada raya pertama.. Raya kedua dan seterusnya.. hanya menunggu di rumah menantikan tetamu.. Lebih-lebih lagi lepas nenek meninggal.. Orang datang beraya di rumah pon kurang.. Mak pon kata macam tuh..

So, saya hanya beli 2 pasang baju raya.. buat apa banyak-banyak.. setakat duduk rumah jek kan.. nak berjalan raya gilir-gilir lar pakai baju-baju tuh semua.. Sesungguhnyaaa.. saya merindukan kehangatan raya yang dahulu.. ='(



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

5 ratus ribu orang tambah perasa! :):

diana said...

dulu kita dapat duit raya
setakat 1,2 hengget je..
sekarang kita bagi 5-10 hengget..
hehhhe

Mama Zharfan said...

sedih plak baca entry ni..
thn ni thn ke3 me beraya tanpa ayah :( raya dh tak de serinya...:(

Ct Aja said...

emm rndu time dapat duit raya, skang da beso...ki3...

moga arwah ayah tenang di sana, dan di tempatkan di tmpat org2 yg beriman..

..m@m@ T0meLL.. said...

rindu kat adik MT.semenjak die xde,raye pon dah jd hambar..sob..sob

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sy thn ni baju raya pn xde.. raya pun dlm pantang & x blk kg sbb takut nk jln jauh lg.. so beraya la kt umah dgn hubby & baby. sian mak dia pn x dpt raya sbb ada dgn kita skrg. kt kg tggl adik2 & akak jer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...