Bambam's Addicted

Menu BERSAHUR!

Orang lain sibuk nak buat entry MENU BERBUKA PUASA! hua hua hua.. daku nak buat MENU BERSAHUR lak.. kelainan sikit.. nak buka pose.. seribu satu macam ada dekat luar.. tapi kalau bersahur.. jarang lar ada makanan leh buka selera kita di pagi yang dingin itu kannn~ heeee..

Selalunyaaaa.. orang nak bersahur nie.. mesti nak makan yang masin-masin sikit.. yelar.. dah lar baru bangun tidur.. mulut lak payau semacam nak makan.. kena lar makan ngan makanan yang boleh merangsang tunas rasa kita kan.. hik hik hik.. antara lauk yang mencengkam jiwa sanubari umat Islam yang bersahur di Malaysia adalahhh..


Telur Masin
Haaaa.. saper tak suka makan telur masin angkat jari..!! hahahahah.. nikmatnya makan telur masin ngan nasi panas kannnn.. CB suka telur kuning dari telur putih.. tapi tuh lar.. kena darah tinggi terlebih kolestrol baru kau tahu kannn!! kekekekek..

Ikan masinnn or ikan kering!
Ini pon samooo.. tak kisah lar di masak secara goreng beramai-ramai or mandi berendam di dalam gulai lemak cili api.. walawehhhhhhhh~!! bertambah makan sahur 2 pinggan! hahahahah..

Ikan pekasam!
Den jatuh cinta ngan ikan pekasam nie bila dok study kek Kedah selama 5 tahun.. ehheheh.. balik yo umah.. mula lar nak beli banyak bawa ke KL.. Bungkus kemas-kemas and pastikan tiada sebarang bau terlepas and air peram dia tumpah.. for me ikan pekasam lagi sedap dari ikan masin.. wuwuwuuwuwuw.. NAK BALIK KEDAAAAAAAAAAAHHHHH~!!!

Serundinggg!
Hahhhh.. serunding pon jadi pilihan jugak.. dulu first time bersahur di perantauan time kat Matrik Kuala Nerang.. nak makan mana lar ada selera.. dok terbayang-bayang apa mak masak untuk bersahur kat umah ek.. Mula lar nak jadi homesick! kekekekek.. Nasib baik ada roomate yang baik hati.. mak dia pos serunding.. mak i xde pos apa-apa pon.. heeeee~ pos duit balik raya sudah! hahahaha.. so ini lar menu sahur setiap hari!! :P

So, rasanya menu-menu di atas adalah pilihan top untuk bersahur.. tapi dekat umah den len.. ada rendang pucuk ubi.. waaaahhh.. kalau letak gambar rendang pucuk ubi omak den nie.. mesti kawan-kawan den berbulu! kah kah kah.. last year siap buka kedai untuk tempahan rendang pucuk ubi lagi.. laku u olls~ tapi dis year I malas.. Harap maklum ek! :) So kita pinjam lar gambar rendang pucuk ubi dari blog orang lain iaitu dari blog Lavendar Harum (hasil carian google) pinjam pic lar yo.. :P

Rendang Pucuk Ubi a.k.a Rendang Pucuk Ubi Kayu!
Sedap nokkk!!! makan setiap pagi time bersahur.. sila abaikan minyak.. so kena tos dulu lar ek.. adoooii~ Niat nak share menu bersahur.. dah terliur dah nie.. balik kang berbuka leh jadi menu berbuka laaaaaa.. kah kah kahhh..

Korang suka sahur apa ek?? :P



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ratus ribu orang tambah perasa! :):

i'm ezza haniza said...

kalau pepagi mende yang paling beselera adalah ikan pekasam dan telur masin! hahaha

AYuNG said...

uishhh...mkn sahu mcm makan berbuka..hehe

bujal X said...

patutla saya rasa sahur saya semacam~rupanya sebab takde telur masin dengan serunding~seb baik bambam ingatkan~haha~~

_ziela_ said...

wehh pekasam wehh!! terigt pekasam tok aku..!!!! uwwaaa~~!!!!

menu sahur ak semestinya ada nasi..misalnyer pada pagi ini saya telah menggoreng nasi + ikan bilis utk santapan sahur..ngeh ngeh..

shandye. said...

my mom bersahur makan nasi dgn telur masin dan kicap SAHAJA ok??!!

kagum sebab my mom cakap makan mcm tu pun dah cukup...

me?

nasi tambah dua pinggan, lauk mesti ayam goreng. oh, dan telur mata.

hehehe... nafsu menjadi2 pulak sahur ramadhan kali ni. selalunya susah nak lalu makan time2 sahur.

teehee...

eB ezrin said...

ikan pekasanm tuh mmg ... perghh... tapi pucuk ubi tuh camner eh? kering la yer?

Aziela said...

mak oiiii...ado rondang pucuk ubi la.... drooling dah den nie ha... Tapi kok x lalu sgt sahur tu..telur mata korobau pun ok gak..tabur yo la bawang ngan cili api goreng..percikkan kicap sket.. perghhh..berasap

apik pehe said...

alaa mek ni..jangan la tunjuk serunding dengan ikan pekasam tu...huuuuuu

ejulz said...

ejulz dah 4 kali sahur x makan nasik.. :(

Myra Jay said...

Ikan pekasam memang sedap makan masa sahur, especialy goreng sekali bawang cabai, fuhhh memang mariii :)

Zura said...

ikan pekasam tue penambah selera tue...akak pun suke ikan pekasam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...