Bambam's Addicted

Susah eh kalau takde LELAKI kat rumah?

Kalau korang tanya CB.. CB akan cakap tak kisah lar.. sebab selama nie pon kami hidup kat umah.. lelakinya takde.. kami 2-3 beranak je kat umah.. pendek citer yg jadi lelaki tuh emak.. kekekkeke.. mak kan kuat! :) Semenjak ayah meninggal, kami adik beradik semua rely kat emak.. Boleh kata semua kerja emak buat.. kami bantu sikit-sikit and yang mana boleh.. 

Then bila abang-abang dan kakak dah kahwin.. and CB dah ahbis belajar.. tinggal lar ber4 dekat rumah.. emak, me, adik and arwah nenek.. Dulu masa nenek sakit.. tak boleh bangun.. kekadang berkerusi roda... Kami 3 beranak lar yang kekadang angkat nenek pergi toilet. Takde lelaki pon!

Bila kereta rosak.. nak harapkan saper lagi? Kami kaum perempuan nie mana lar tahu sangat pasal kereta.. Nak tanya yang abang-abang laki nie sikit-sikit boleh lar.. nak minta tolong hantar repair or servis kena ikot timing dorang jugak.. So, kami kaum perempuan jugak lar pergi hantar kereta ke bengkel untuk servis.. tapi kalau dah parah sangat sakit kereta tuh.. kena harapkan juga lar abang-abang.. kang tak pasal-pasal kena tipu ngan POMEN! 

Nak bertukang? betolkan paip.. kami jek yang betulkan sendiri.. tak pon panggil plumber kat luar jek.. tapi semalam.. masa temankan emak pergi tengok makcik sakit.. CB drive dari Nilai ke Gemencheh.. jalan bukit kona-kona wooo.. snegaja nak ikot jalan bukit and malas ikot jalan bandar.. jadi jauh pulak.. tetiba mak buka topik.. mak nak pergi tengok orang kahwin kat Sungai Petani.. CB on jek.. janji minyak and tol ada orang support! kekekekeke..

tapi..

Mak cakap.. susah nak pergi jauh-jauh kalau takde laki.. Kenapa? tak cukup ker aku sebagai anak perempuan dia yang selama nie ada je untuk dia.. selama nie pon aku dah pernah drive jauh-jauh jugak.. ke JB..ke Taiping.. lonely driver okeh.. pergi balik.. Alhamdulillah okeh jek.. Mak kata lagi.. kalau jalan jauh-jauh kan elok kalau ada lelaki sorang.. takut jadi apa-apa nanti kan senang..

Tapi lain cerita la pulak ngan aku nie.. selama nie hidup pon sendiri-sendiri harapkan emak.. Nak minta tolong ngan abang-abang ni aku tak berapa nak berkenan.. sebab yang pertama memang susah nak dapat and yang kedua aku selesa buat sendiri sambil kita boleh belajar and tak mengharapkan orang lain.. Kita akan lebih independence kan!

Hari nie pon bertukang betulkan rail langsir yang tercabut.. Sampai sekarang tak dapat betolkan jugak.. Semata-mata nak cabut skru dah terbenam.. yang aku pi ketuk kuat-kuat sampai terbenam saper suruh! Tidur malam nie tak berlangsir lar jawabnya.. menakutkan!!

Aku paham apa mak cuba sampaikan.. Nak suruh aku cari laki ke apa nie? Mak.. jodoh bukan boleh diramal.. bila kita bertemu jodoh.. paham tak?? paham tak?? Itular Makcik Jameah.. kekadang ibu nie memang terlebih risau.. lebih-lebih lagi kalau anak dara dia tak kahwin-kahwin.. nak keluar malam tak boleh.. nak jalan jauh sikit tak boleh.. nak gi mana-mana mesti nak kena ada bodyguard.. hurmmm.. susah betol lar aku nie nak bergerak kat luar.. tak kan lar nak kena ada laki baru leh buat smua tuh.. kalau kahwin sok lusa ok lar..kot kalau tak jumpa2 jodoh gak macam mana?? huishhhhh.. minta simpangggggggggggg!!! Takpe lar.. Aida beralah ngan mak.. aida carikan mak suami baru.. nakkk??!! ngehehhehhehe


Footnote: Daku suh kahwin lain taknak lak dia.. Perempuan hatinya pada yang satu jek.. cuba kalau lelaki..boleh bilang ngan jari kot berapa lelaki yang mampu setia macam tuh.. 


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

4 ratus ribu orang tambah perasa! :):

THE LEKAT LEKIT STORY said...

mcm sy ni cb lg la.. 6 adik beradik perempuan takde lelaki lepas arwah ayah meninggal. Harapkan abg sepupu anak makcik (kakak pd arwah ayah) je.. anak makcik pun sorang tu je ada. So, kitorang 2 family ni saling gantung bergantungan. Mula2 memang terasa juga bila ayah takde.. tp dah setahun arwah pergi, alhamdulillah la boleh menyesuaikan diri. Erkk... mcm kita lak tggl dgn mak ayah walhal kita dr arwah ayah ada pun memang dok jauh dr family. nak2 lg dh kawen mcm skang..

..m@m@ T0meLL.. said...

alaaa cb,jgn la terase ht ape yg mak ckp tu,niat mak cb tu baik.die riso kat cb klu drive jaoh,cthnye klu kete wat hal n mase tu ade insan bergelar laki,mesti cb x riso sgt kn..tayar kete pancit ke,laki leh tlg tuka kan.cb tau x tuka tyr kete?klu xtau,blajo tau,penting ni.MT pon cam cb gak,lebih suke wat sndri wlupon skrg ni dh berlaki still wat sndri.x mo manje2 sgt,lebih suke berdikari...

AYuNG said...

like statement yg last tuh..hehe:)

tricksrex said...

cb
haha sori bukan gelak cerita cb k
cuma gelak besar tang cb nak cari suami baru utk mak cb
hahaha adoyaiii

cb cb
chaiyok!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...