Bambam's Addicted

Apa beza CEMPEDAK dengan NANGKA?

Dialog hujung minggu di antara 3 beranak..

Sedang jenjalan mencari durian di Mantin, kelihatan selonngok buah-buahan yang sungguh memikat hati..! Kalah Encik durian yang harum mewangi.. Lantas adikku pon berkata...

Adik: Wahhhh!! besar giler cempedak diaaa!!
Emak: Itu bukan cempedak lar.. itu nangka!
Aku: wakakakakkaka.. salah! salah! salah! Eh.. mak.. apa beza cempedak ngan nangka?

Hahahahah.. korang pon ada yang tak tahu kan? eleh.. jangan bajet bodoh sombong kat sini ek!! ekkekeke.. daku pon tak tahu gak sebenarnya.. kalau aku tahu, takde lar aku tanya kan? ekkekeke

Kiri cempedak, kanan nangka! (hasil google)
Pastu omak den pon jawab lar.. 

Nangka besar sikit dari cempedak.
Ohhhhh.. pastu adik den lak sampuk.. mana kot tahu lar kan.. tetiba cempedak tuh membesar so jadi dalam kategori giant lak?? 

Hahahhaha.. tak dapek den nak jawab! so mari kita google jawapan yer anak-anak! kang kot-kot bermentua kan orang kampung.. di tanya lar omak mentua.. suh amek cempedak ekau capai nangko lak kan.. kan dah malu.. mulo lar kobar anak daro tak ponah masuk dapur! hahahahha.. tak tahu den do~ :P

Tapi yang CB tahu.. nangka jek selalu buat gulai dalam masakan.. tak pernah lak ku dengar cempedak masak lemak cili api.. or nangka goreng! kekekeke.. then ada  my colleague bagi tahu bau dia ada sikit lain.. jenuh la kau nak hidu dulu baru beli.. silap haribulan.. getah buah lekat kat idong.. dah jenuh ko nak tanggal kan??!!

Sedapnya cempedak gorenggg!!

Gulai nangka tiada tandingan!!
Footnote: Akak-akak sekalian tahu ker perbezaan yang lain?? Meh lar share!  :) Ehhh.. cari doyan kat Mantin murah beb.. 3 plastik besar omak den rembat nak buat tempoyak!! hehehehehe.. Then apa kena mengena ngan simpulan bahasa Cempedak sudah jadi Nangka??


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

4 ratus ribu orang tambah perasa! :):

bujal X said...

sebenarnya nak senang bezakan cuma perlu cium sahaja~he~~

apik pehe said...

hehehe..suke cempedak..tapi tak suke nangka..nangka banyak angin

THE LEKAT LEKIT STORY said...

dulu dpn umah kat kampung ada dua2 pokok buah ni.. tp sekarang dua2 dah kembali kerahmatullah.. tak tau la apa beza selain size buah & size pokok. sbb kt umah sy kt kampung pokok nangka lebih besar dr cempedak.. kekekekeke

rosmina samin said...

mak kata, cempedak kulitnya lebih mulus, berbanding nangka kasar sedikit ^^ lain drpd tu mestilah baunya ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...