Bambam's Addicted

Sila KOMEN menggunakan BAHASA MALAYSIA! I Feel stupid i'm speak in English!

Tengok tak AF semalam?? mesti tak kan.. alar.. korang bukan kaki AF macam CB!hahahhahaha.. ada Faizal Tahir woooo as juri jemputan! Kelas abang superman i!hahhahaha.. Performance semalam bese.. ada yang naik and ada yang turun.. Semalam yang terbaik bagi CB is HAZAMA je kot.. --' Azri betol lar.. macam kena paksa menyanyi! come on baby! come on!

So, bukan pasal perserta AF yang nak story pada entry kali nie.. pasal Faizal Tahir beri komen in ENGLISH and dikritik HEBAT oleh  penonton yang sedang mengonlinekan diri di Facebook.. dorang komen.. TAK BOLEH KOMEN DALAM BAHASA MALAYSIA KER?  gituh lar lebih kurang maksudnya..errr..

Korang rasa, salah ker kalau kita kat MALAYSIA nie nak bercakap dalam BAHASA INGGERIS? Macam FT nak komen in English? Macam riak ker? macam janggal ker? macam over ker? macam perasan bagus ker? macam kita nie perlekehkan bahasa ibunda kita sendiri ker?? macam dan macam-macam lagi lar! Skang nie CB nak citer pasal BAHASA yer.. bukan BUDAYA.. Kalau pasal BUDAYA korang leh refer entry Pak Cik Biola nie.. "Bila Melayu Celup Agungkan Budaya Barat" hahhhh.. itu entry yg bagus.. 

For my personal opinion lar..

Tak salah pon lar Faizal Tahir tuh nak komen in English pon.. lantak dia ar wehhh.. dah dia lebih selesa komen in English.. ok wat kalau kita fasih berbahasa Inggeris kan? Ni idak.. belajar dari tadika sampai ke Kolej.. Belajar BI.. tak jugak pandai-pandai.. then nak kondem orang lain cakap omputeh sebab kita tak berapa nak fasih!haha! lawak der orang macam nie..

Belajar bahasa lain nie banyak bagi kita KELEBIHAN dari orang lain.. Cuba tengok orang Cina dan India negara kita. Berapa bahasa yang dia kuasai compared dengan bangsa Melayu sendiri? Dorang at least 3 bahasa dorang expert.. English, BM and bahasa ibunda dia sendiri.. Kita orang Melayu..? Bahasa Malaysia and English pon so-so jugak..

Ehhh.. CB pon BI tak expert gak wehh.. MUET Band 2 jek.. wa tak tipu! 2x repeat MUET, tetap BAnd 2.. Amek MUET time matriks.. Paper BI CB dekat matriks LULUS KEPUJIAN.. dia takde gred2 time matrix.. kalau dalam gred kira A- lar.. tapi amek MUET dapat 2 jek..hareeemmm! dulu-dulu nak dapat degree at least MUET kena Band 3.. So, dekat U try amek lagi MUET.. tetap 2 jugak dapat.. hah.. time tuh lantak pi weh!malas dah..huhuhu.. 

So, jangan contohi ek yang itu.. CB pon nak amek kelas BI.. rasa susah nak dapat kerja kalau BI tak power.. believe me! nak communicate ngan client pon susah kalau BI kita broken jek.. kalau dia faham xper lar jugak kan.. ini kalau dah client dengan foreigner dari UK or London.. mau fengsan.. So, English memang perlu lar.. tapi takde lar CB sampai nak mengagungkan sangat BI nie pon.. dengar lagu pon rock kapak.. lagu omputeh nie jarang jugak lar dengar.. baca paper pon Harian Metro bukan The Star kan.. macam mana nak improve BI kita?

Footnote: Kita menuju era globalisasi.. Hidup dengan satu bahasa tak menjamin masa depan kita. Orang kafir dulu pon jatuhkan Islam dengan dalami bahasa Arab. Dorang curi ilmu dari orang Islam and jadikan hak milik dia. Tapi kita? Macam mana kita nak face dunia luar kalau tak tahu bahasa asing? Jepun memang agungkan bahasa mereka, itu sebab negara mereka negara maju. Kita nie baru nak membangun.. kan?

Sekadar pendapat.. :) Saya tetap berbangga berkarya dalam BM.. saya suka BM! dan saya tak berapa gemar BI.. tapi kita perlukan BI untuk maju ke hadapan.. Belajar lebih banyak bahasa kita akan dapat banyak ilmu.. tetiba rasa nak amek kelas BI advance lar.. (BI simple pon daku tak mahir nak amek advance yer dak!haha)

10 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Rozuan Ismail said...

kalau setakat bahasa tu ok.kalau budaya pon kau nak redah,bek tukar je bangsa ko.eyh boleh ke.huhu

Thanks CB letak pak cek nye entri.huhu

p/s bagus org kita ckp english.tp ckp english biase dah.tak suka dengar org melayu ckp english perasa mat saleh.euw.menyampah.cuba ckp english versi orang Melayu kan senang.

Siti Noraisyah said...

sama ar.. kak siti pun ckp BI mcm haprak je.. tp kt skolah kene jd cikgu BI.. kehkehkehhh...

Zura said...

boleh komen in english tp rasenye wajar komen in malay sbb nie program malay... :)

Ain Zulaikha said...

tak salah nak bercakap dalam bahasa inggeris, tapi dia kena faham jgk, yang tengok cite AF tu bukannya semua orang faham english.. hahaah lagi2 makcik2 kat rumah tu ada yang tak faham tapi tak pe lah.. its ok

b a m b a m ' s said...

@Rozuan Ismail
yup..sbb tuh dok HIGHLIGHT pasal BAHASA..kekekekek..komen dr penonton AF tuh mcm jd closed minded lak..huhu

english versi melayu mcm mana?errr..hehe..

b a m b a m ' s said...

@Siti Noraisyah
xper..smua blajar..heheheh..

b a m b a m ' s said...

@Zura
huhuh..x jugak..mcm mn org luar nk tgk cerita kita kalau smua dok BM jek kn.. at least bubuh subtittle ker kan.. :P

b a m b a m ' s said...

@Ain Zulaikha
ehhh..makcik pon pndai speking ar skang nie..dorang skolah omputeh dulu tau!hahahah..

buh subtittle..tuh jek.. :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

org kata masuk kandang rimau mengaum, masuk kandang kambing mengembek.. nak mengaum dalam kandang kambing memang la kambing tak paham.. bkn takat x paham abis lari lintang pukang. Moral dia.. penguasaan bahasa English tu memang penting tp jgn la kalau kita dah expert sgt smpai tak hadang langsung nak speaking london gitu.. abis makcik goreng pisang pun nak bantai speaking london.. sian dia. kalau dia paham xpe la.. takut2 dia ta paham.

b a m b a m ' s said...

@THE LEKAT LEKIT STORY
makcik xde english education tuh acceptable lar jugak..nie yg dok komen jgn ckp BI.. budak2 muda jugak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...