Bambam's Addicted

Setiap Kejayaan Lelaki ada Perempuan sebagai pendokongnya..

Setuju atau tak.. kekadang dari segi sudut positif or negatif sekalipon.. wanita akan memainkan peranan menjadi pemangkin dalam kehidupan seorang lelaki.. samada ibu dorang sendiri, isteri or isteri-isteri sendiri ker, GF ker... nenek ker..perempuan simpanan pon kekadang amek port jugak.. --' 

Lebih-lebih lagi ibu.. sebab tuh anak lelaki nie manja dia memang TERLEBIHHHH ckit dari anak perempuan.. kannnn?? Elok lar tuh.. sebab dah besar2 nanti.. kot ayah dah takde.. leh lar anak laki menjadi tempat bagi ibu, kakak dan adik perempuan yang tidak berkahwin sebagai tempat bertumpang teduh.. Ia MEMANG TANGGUNGJAWAB pon kan.. tak kira la kau dah kahwin.. 

dan bagi yang dah berkahwin pulak.. IBU hendaklah didahulukan dulu sebelum ISTERI.. bukan ker?

Dalam hadith pon ada sebut;

Hadith Sahih Bukhari, seorang lelaki bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w. maksudnya :
“Siapakah yang perlu kita hormati dan kasihi selepas Allah dan Nabi?”Jawab Nabi “Ibu kamu”“Selepas itu?”- “Ibu kamu”“Selepas itu?”- “Ibu kamu”Kali ke 4 lelaki itu bertanya, “Selepas itu?”Jawab Nabi “Ayah kamu”

Yang isteri pulak..jangan lar nak jeles lebih-lebih lak kalau suami kita lebih-lebihkan ibu.. itu memang tangungjawab dia.. yer..I tak kahwin lagi.. so tak merasa lar lagi kalau suami dahulukan ibu dia sendiri daripada kita.. tapi kena pikir-pikirkan jugak..bukan ker? Lebih-lebih lagi kalau yang ayahnya dah takde or meninggal ker.. saper lagi dia nak meraruh? Kalau ada anak perempuan macam DAKU YANG TAK KAHWIN lagi nie takpe lar.. sok lusa kalau dah kahwin.. kena ikot cakap suami.. apa jadi ngan si ibu?

Kita tak boleh nak pentingkan diri sendiri kan? akan cuba belajar dari sekarang.. supaya daku tak cemburu ngan emak mentua sok lusa.. kalau suami den yang lupo kek omak diaa! mahu kena cubit! Mak mertua pon mak sendiri jugak.. jangan nak beza-bezakan walaupon memang terasa perbezaannya..pucuk pangkal hati..

Malas bebel lar.. korang klik SINI untuk sumber inspirasi my entry today..teeeheee~!

6 ratus ribu orang tambah perasa! :):

c-tea said...

hehe..kalau dapat mak mertua kaki control?orang kate kalau kite ni dah kahwin jangan lebih sebulan duduk rumah mak mertua..nanti mak mertua jeles..mulala sesi control berlaku dan rebut anak die kembali.

hehe...wajib lah anak lelaki kene terus amek tau dan memelihara keperluan mak die...tapi mak takleh control sampai masuk campur hal rumah tangga anak lelaki die tu..

MiSzy DiaN said...

bf aku dlu mmg manja sgt ngn mama dia smpai aku pn jeles sbb aku nda laa manja sgt ngn mama aku.. hahahahahaaaaaa..

b a m b a m ' s said...

@c-tea
nak kontrol pon itu mmg hak dia..anak dia..huhuhu.. kita jadi siteri kena beralah..pahala banyak.. :P

kalau kita baik ngan mak mertua..nothing to be worry kan..hehehe

b a m b a m ' s said...

@MiSzy DiaN
BF dulu ek..BF skrg?hahahaha.. xper lar..laki syg family or family-man ni bagus tau..penyayang.. :P

Makbed said...

alhamdulillah mak mentua makbed ok. slamber jugak...cam anak dia ngan menantu dia. hehehe.. makbed lebih menggalakkan dia balik sekerap mungkin ke kampung dia , melawat mak dia sebab kalau kita tak galakkan dia balik, memang dia malas nak balik.

ini membuktikan yang saya ialah menantu yang bes.. hehehe...

b a m b a m ' s said...

@Makbed
Alhamdulillah dpt menantu mcm makbed nie..mmg memahami..heheheh.. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...