Bambam's Addicted

Cuak rasanya bila dah lama tak tempuh alam INTERVIEW kerja nie.. =.=!

Cuakkkkk!!!!

Ingat dulu.. 1st experience nak gi intebiu keje.. praktikal pon tak abes lagi time tuh.. dah lar tempat nak intebiu keje lak tak tahu.. Naseb baik ada my bro .. leh dia tolong google kan.. ehhehehe..  Naik LRT jek.. sepanjang dalam tren dok hafal background company.. itu pon salah satu TIPS TEMUDUGA.. mesti kena tau company apa kan!


Yelar.. macam kita nak kena sumone.. mesti tau details apa yang dia suka and apa yang dia tak suka! yer dak? ngeeee~ Kisah 1st intebiu nie nak kata sedih.. tak jugak.. kelakar pon ada jugak.. Sampai ajek stesen tuh.. my bro amek.. dalam nak gi masuk van dia tuh.. (dah ar bawa van kementerian penerangan!) turun jek escalator.. KAIN BAJU KURUNG SANGKUT KAT ESCALATOR! Sampai main tarek2 ngan escalator.. 

Naseb baik tak terpelanting! hitam kain CB wehh.. terjejas imej kebersihan seorang pekerja di saat itu.. nak menangs rasa! nak patah balik terus!takmo gi intebiu.. huuuuuuu~ Bagi tahu my bro.. dia gelak jek.. bukan nak kesian kat adek! ape punya abang lar! Sampai kat tempat intebiu.. nak masuk.. kena tekan buzzer dulu.. kita nie lar tak tahu ada pintu canggih2 nie.. orang tuh kena tekan butang dulu baru leh kita masuk.. Da tak tekan aku dah tolak pintu! dia suh buka pintu aku lak yang tak push pintu! ahhahahah.. Kesudahan dia turun tingkat bawah bukakan pintu! kah3..

Naseb baik tak bentang karpet merah der.. blushing i taw.. Sampai turn intebiu.. muka dah sememeh berpeluh sebab tunggu kat luar panas sangat! Mekap pon cayaq! dengan kain kotor lagi.. udah gaya pengemis kota kalau korang tengok.. wuuuuu~ Masuk bilik intebiu.. ada 2 orang.. Finance Manager & Accountant yang intebiu.. Punya lar soklan takde dalam teori dia soal! apa aku hafal sepatah haram tak kuar! hampeh betol..

Lastly dia tanya.. 

WHY U NEED THIS JOB??

Dengan muka penuh hiba.. buat *puppy eyes* sekali..

I NEED THIS JOB MADAM.. I REALLY REALLY REALLY NEED THIS JOB! 

*muka konfiden* hahahahahahha.. CB jawab ar.. I know I dont have any experience.. but I love to learn new things! and until now I'm still keep learning.. :)

Hahhhh.. pastu abeh dah soklan.. kuar jek bilik.. kuar jek opis tuh.. mula ar penuh makian kat mulut den! ahahhahahah.. ada ker Finance Manager tuh tanya benda2 tak logik dek akal.. sampai terkebil2 aku nak menjawab.. ngan Akauntan tuh lak terkebil2 memandang gak.. soklan dia pon tak aspect juga!

Ingat harapan dah punah.. Balik lar rumah penuh dengan perasaan hampa.. Handphone pon ku biarkan di dalam beg sampai keesokan harinya.. malas daku nak tengok! Then esok pergi praktikal! comp tuh call minta datang keje after abes praktikal! ahhahahahahahha.. suko ko main wehhhh! Siap offer gaji RM1,800! iaitu bukan senang budak lepasan praktikal yang takde experience nak dapat rate gaji macam tuh.. tapi sayang.. bertahan 3 bulan jek.. hahahahaha..

Patut ar gaji offer tinggi.. coz kat company tuh memang selalu masuk pekerja.. orang memang selalu resign coz FM tuh amatlah garang yang amekkk! Akauntan yang intebiu den tuh pon resign jugak! hahahahah.. dalam masa 3 bulan CB keje.. dekat 3-4 orang resign! menarek kan! ekekkekekek.. So menganggur lar CB selama sebulan.. then dapat keje lain.. bertahan selama 6 bulan jek.. tuh pon sebab gaji tak lepas nak tampung kos pergi kerja.. and lastly menetap lar daku di company yang sedia ada ini dekat 2 tahun.. 

Senyuummmmmmm... gaji okeh.. benefit okeh.. bonus pon okeh.. increament every year pon okeh.. tapi skang jek tak okeh.. environment dah berubah selepas FM dekat sini asyik bertukar kerja sehingga menyebabkan kami semua stress ditindas.. ='(

Panjang lak CB dok karang ek! ada ker yang baca nie?? Kalau baca klik lar LIKE kalau tak nak komen! ehehhehe..Penat tangan menaip weh! Padahal nak citer.. Khamis nie dapat panggilan intebiu.. cuak nak pergi.. company ternama lak tuh.. den takotttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt~!!!! Company nie ar.. errr.. ada sape2 dapat tips untuk lepasi ujian kelayakan?? =.=!

Footnote: Kalau dapat.. berhijrah lar cik bambam nie.. wuuuuuuu~ suka dalam duka! ehehhe


8 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Anonymous said...

weiii..apsl akk x tau pun kor nak g interview nie....jgn tinggal daku..uwaaa...ngan saper akk nak bergossip nie.....

NCF2831

b a m b a m ' s said...

@Anonymous
hahahahah..lom tontu dapek laie lar.. lek ar.. saja gatal nak gi intebiu.. gi test market jap! kah3..

MiSzy DiaN said...

wahhh..
wahhhh...
wahhhh..
hahaha..
gud luck k kakak CB..
:)

b a m b a m ' s said...

@MiSzy DiaN
lucks saja tak cukup dian.. effort kena adaaa!hahahah.. *takut nie!huhuhu*

MiSzy DiaN said...

bukan luck tp rezeki bhaa kak.. heheheh..
kalau ada luck pn tp bukan rezeki kakak, maw buat mcm na jua kan?? hehehe..
apa pn, semoga berjaya yaa :)

b a m b a m ' s said...

@MiSzy DiaN
hahaha..yelar.. semoga rezeki ada nie.. :P

tq!

_ziela_ said...

good luck & all the best da..! semoga dipermudahkan segala urusan sekiranya ini yg terbaik utk ko, fren..! amin...~~

b a m b a m ' s said...

@_ziela_
aminnnnn~! huhuhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...