Bambam's Addicted

Bila suasana OFFICE bertukar menjadi KELAS BAHASA MELAYU. Rezeki manusia lain-lain kan! Apa lak bersangkut paut dua topik nie?

Kelakar betol kadang-kadang kat opis nie.. kat department CB nie.. majoriti kat sini Melayu and Chinese.. India kat dept den takdo yo.. So, dengan kepelatan lidah orang cina nie.. selalu buat kami yang Melayu nie gelak terkekek.. lebih-lebih lagi chinese yang duduk kat depan CB.. dia nak ajar anak dia BM.. pastu dok berguru ngan ngan kita orang.. bagus.. kita kan 1 Malaysia.. teeeheee~!

So hari nie.. dorang belajar new words..

GALAK 

Apa itu GALAK? bukan kita GELAK terkekek-kekek or bukan burung GAGAK.. Dorang tanya apa itu GALAK.. So ada kakak sorang nie cakap GALAK itu KERAP.. SELALU maksudnya.. pastu den lak gatal menambah... Kalau MATA GALAK lak? hahahahha.. terus dorang blur.. takkan MATA yang BANYAK kot ek.. Mesti lar MATA BESAR.. faham?!

Apa beza ANAK MAMAK dengan ANAK MAMI?

ANAK MAMAK keturunannya dari India and they convert to Islam.. But ANAK MAMI, Indian Muslim Penang married to Malay and their kids get the tittle ANAK MAMI (referring to her mother) or ANAK MAMU.. ( referring to her father).. Anak-anak semua versi bollywood.. nie kes gara2 ada kakak dept lain muka macam Bollywood.. Nasib baik i mula Hollywood.. Ehhhh??hahahah..

Pastu bersangkut lak benda lain.. Kalau Melayu kawin Cina ape gelaran lak? CB pon jawab..Chinese Muslim or  CILAYU lar.. hahahahhaha.. mana ade gelaran untuk Cina kawen Melayu.. Kalau Melayu kawen ngan orang negara luar.. ada gak lar tittle PAN ASIAN kan? Then Indian kawen Melayu they called Indian Muslim saja.. and mereka semua takde related ngan ASHRAF MUSLIM.. hohohohohoho..

Kekadang seronok kerja dengan Non-Malay nie.. Pemikiran kita akan lebih open dengan idealogy yang berbeza.. Bukan aper.. Kekadang kerja ngan sama bangsa.. esp company Bumiputra nie.. PHD kuat sikit.. tak tahu lar kenapa.. Ini personal opinion saja okeh.. tak semua macam tuh.. tapi memang ada BLACK SHEEP dalam company.. Tak best tau keje dengki-dengki nie.. =)

Kita ingat jek lar.. setiap orang ada rezeki masing-masing.. awak rajin awak dapatlah rezeki lebih.. kalau awak malas and asyik nak cari kesalahan orang lain jek.. tak maju mana pon kita kesudahan cerita.. So, kalau nak kaya macam orang lain.. Usaha lar TRIPLE! kaaaannnnn! Bak iklan A&W.. 

Anda sukakannyaa... Anda Gandakannya!

10 ratus ribu orang tambah perasa! :):

DKosongLapan said...

PHD!!...ni sebab ngape oghang Melayu selalu bergadohhhh

MiSzy DiaN said...

ahahahahaa..
mcm2 bahasa blh belajar kan kalu rajin bergaul sama org lain.. :)

b a m b a m ' s said...

@DKosongLapan
jgn kata MELAYU.. BANGSA lain pon ade.. i'm not specific to melayu saje..ehhehe

b a m b a m ' s said...

@MiSzy DiaN
ahhahah.. mmg! kelakar ngan dorang nie.. :P

eB ezrin said...

ala, dok berjiran pn samer... hu3

b a m b a m ' s said...

@eB ezrin
ha'ah..rumah lama dulu ade gak jiran bangsa lain.. skang ni umah semua melayu.. nak tgk jiran sblah pon susah..huhuhu

Zura said...

bleh belajar byk bende...

deeya said...

hahahaha ! keje nan non-muslim mmg best la .. kalau sesame bangsa tu , nak2 perempuan . ade jer sikap yang ta puas hati nyer tuh .. huhuhu ~

b a m b a m ' s said...

@Zura
betol... kekadang kita gak blajar bahasa mandarin ngan dorang..ehhehe

b a m b a m ' s said...

@deeya
segelintir jek lar..ehehehe.. tp mana lg best keje ngan non-muslim atau ashraf muslim? wakakakakak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...