Bambam's Addicted

Kalau nak jadi SALES ASSISTANT, muka kena tebal 10 inci! alahai promoter~

Cik Bambam tak suka SALES ASSISTANT atau CB suka panggil ngan gelaran PROMOTER! hahahhaha.. siyesly.. bukan nak rendahkan pekerjaan mereka.. bukan-bukan.. sebab CB heran mcm mana dorang leh face masyarakat sekeliling tanpa perasaan malu.. CB pemalu tauuuu~ *leh gelak terguling2 kalau kwn2 dok baca statment nie* muahahahhaha..

Scene 1

Kalau dekat shopping complex.. kalau produk kecantikan tuh.. selagi korang tak stop nak beli.. selagi tuh lar nak bebel memaksa beli.. macam produk muka.. beria promoter tuh dok promote.. "Produk nie baik kak.. untuk kulit muka akak.. hilangkan parut jerawat tuh.."

Sekali tengok muka dia.. ceihhhhhhh~!!! muka dia pon sama berparut ngan aku.. lopak bulan pon lagi banyak.. lagi mau nak sindir2 sinis aku.. pirahhhhh~!!!

Terus daku tanya.. awak pakai ker? terus dia geleng sambil senyum.. n______________n! CB pon balas senyum dan berlalu pergi..hahahaha.. Tolong lar hire promoter yang kena dengan bidang kannn??! Baru lar daku yakin nak beli... heheheh

Scene 2

Promoter telefon.. yang jual insurans tuh.. haishhh.. dah ku bilang.. SAYA DAH ADA INSURANS! "takper cik.. cik boleh claim banyak2 kalau ada eksiden or kecelakaan ape2.. bukan saya nak doa.. tapi kita tak tau nasib kita esok lusa mcm mana kan..Lagi pon insurans tuh penting.. Cik tak sayang nyawa cik ker??"

Aduhhh..siyesly time tuh nak bagi hidangan pembukaan makian! perghhh~!! dia tak dapat tangkap agaknya 1st sentences Cb yang CB dah ada insurans.. then leh lak dok sebut2 kalau kiter eksiden.. pastu leh lak tanya kenapa tak nak ambil insurans nie.. memang bengang giler lar ngan promoter jenis memaksa2 nie kan.. last sekali CB jawab per!!

Awak nak tahu kenapa saya tak nak..?? Saya ada hak sebagai seorang pengguna dan pembeli.. so, awak tak boleh nak paksa saya beli produk awak.. kan saya dah kata saya tak nak tadi? awak tak faham lagi ek??

Terus promoter tuh kata.. hurmmm.. tak pe lar.. terima kaseh.. (muahahhahaha.. kan dah kono!!)

Scene 3

Promoter yang suka bagi flyers tuh.. kekadang kalau rajin amek lar jugak kan.. nak tengok ada apa sales kann.. kang time malas daku nak memegang.. buat lar tanda STOP and just senyum and kata tak nak.. tapi yang kurang gemor nie.. bila dah amek.. then dah kata nak tgk dulu.. dia leh tahan kita.. kan dah kata nak baca dulu.. kang kalau saya berminat saya patah lar balik kan.. customer nie.. kalau dia betol interested korang jangan lah risau.. walaupon besar midvalley tuh.. dia tetap akan patah balik kalau betol2 nak beli.. GET IT??!!! Macam semalam.. 3 kali jalan depan orang tuh.. 3x jugak dia bg flyers..hahhha

Tapi kann.. memang tabik spring lar ngan u olls nie.. KUAT TAHAN MAKIAN.. SELF CONFIDENCE TINGGI.. pandai MEMBODEK dan AMBIL HATI CUSTOMER.. coz kadang2 benda tuh kita memang tak guna pon.. tapi tengok dia promote kan.. lebih2 lagi kalau meyakinkan.. kita beli jugak kannn??!! 

Bukannya nak kondem dorang.. cuma kekadang tuh TRY jadi promoter yang tak memaksa kan.. mudah tersenyum.. friendly.. Ini idak.. macam kita lak nak melutut kat kaki dorang beli produk tuh kan. Sumpah daku tak leh jadi promoter.. sebab CB jenis.. kalau suka ambil.. kalau tak nak takper.. saya blah! hahahhaha.. Saya memang jenis orang yang tak suka dipaksa dan memaksa.. sekian~ =)

footnote: and lagi satu type of sales assistant yang suka follow kita kat belakang time nak pilih barang tuh.. daku selamba jek sound.. saya nak tgk2 jek.. kang saya nak beli atau perlukan bantuan saya panggil awak! ekkekekke

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

13 ratus ribu orang tambah perasa! :):

~izan~ said...

ha dik,yg bab follow kat blkg tu akak plg tak suka.dia buat mcm kita ni nk mencuri ke ape plak kt situ.tak selesa nk pilih2,nk tgk2 brg kalau ada yg ikot..huhu..sbr je la..tp adik berani sound,akak takot hehe...

Diya Edhayaa said...

erm.. asenye blum ckup xmalu utk jd promoter...

Zura said...

a'ahla...drg nie muke mmg dh tebal sgt...xde rase malu...tp kekdg rase kesian plak..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau hubby promter yg jual produk kecantikkan dia akan tgk muak promoter tu dulu.. kdg2 mulut celupar dia akan mengutuk gak kalau muka promoter pun subur dgn jerawat..

faa rosli sulaiman said...

promoter kat terminal bus pon sama....o nama laen ulat tiket...

xsuke!

Fadzillah Kamarudin said...

bab yang follow tu...
kalau dia follow...
akak terus kuaq kedai...
heheh...

bab insurans tu...
tiap2 bulan ada ja insurans tu insurans ni tepon...
konon ada orang cabut nama akak...
dapat insurans kemalangan FREE 3 bulan...
pas 3 bulan terus BURN...
kalau nak sambung...
kena BAYAR...
terus akak kata...
saya dah ada insurans...
dan...
tolong suruh orang tu JANGAN cabut nama akak lagi...
shush...

paling tak tahan dengan orang credit card yang melambak kat supermarket...
beratuq kat cashier carik customer...
pastu pujuk2 bagi hadiah...
dah cukupla utang2 kami...
tak payah nak promo2 lagi...
terus tarik tangan hubby blah dari situ...

b a m b a m ' s said...

@~izan~
tgk mood jugak r nk tegur..kekeke.. mood tgh x baik tuh dok ngekor..mmg kono lar..hahahah

b a m b a m ' s said...

@Diya Edhayaa
pekerjaan x sesuai buat org yg pemalu mcm kiter nie..kekekeke

b a m b a m ' s said...

@Zura
lor nak kesian knaper... nk cari rezeki.. nak xnk kena hadapi jugak..heee~

b a m b a m ' s said...

@THE LEKAT LEKIT STORY
kena amalkan konsep Ddr.. cuba dulu baru jual..ahahahha

b a m b a m ' s said...

@faa rosli sulaiman
iskkk.. x prnh beli tiket guna ulat tiket.. baik beli kat kaunter.. nybok jek kan dorang tuh.. hidop2 jek kena tipu..huhuhu

b a m b a m ' s said...

@Fadzillah Kamarudin
akak ckp jgn cabut nama akak tuh.. berkesan ker?? nak test jugak lar reason tuh next time!!hahaha

Fadzillah Kamarudin said...

agak berkesan jugak sebab dia tak tepon lagik...
xtau la lepas2 ni ada lagi ke tak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...