Bambam's Addicted

Tutorial: Setting KOMEN anda..Mansuhkan WORD VERIFICATIONS!

Macam mana nak setting supaya word verifications anda tuh dimansuhkan.. Hangat betol topik nie bila CB post petang tadi.. Rupa-rupanya CB bukan sorang ajek yg x suka..hehehe..tak caya? Baca lar entry nie dulu.. 

Okehhh..jom CB share kan ngan korang..mana lar tau..kot-kot memang tak reti nak setting..tuh yang bubuh kan...takper2..kiter sama-sama belajar yer.. :)

Step 1

Korang klik

DASHBOARD -> SETTING -> COMMENTS

Step 2

Then korang pilih lar setting mana yang berkenan..ehehhe

WHO CAN COMMENT - Kalau korang xnak anonymous bertakhta di sini..jangan la klik ANYONE.. CB x kesah..ehhehehe

COMMENT FORM PLACEMENT - Ini bagi kedudukan ruangan komen korang lar.. Macam CB. CB wat pop-up windows coz tak nanti tak yah susah2 korang nak back to previous page kan.. Nak terus sekali ngan entry pon boleh..pilih yang EMBEDDED BELOW POST tuh..

Step 3
COMMENT MODERATION - Kalau korang nak through out komen korang satu-satu.. pilih ALWAYS.. So kita akan pantau dulu komen mana yang leh publish.. Kaedah ini selamat untuk komen2 SPAM.. Lagipon senang korang tau ada komen baru ker tak..xde lar terlepas pandang kan..hehehe.. Kalau nak autopublish.. Pilih jek NEVER..kang terus post ke entry after komentar tekan butang publish.. :)

SHOW WORD VERIFICATION FOR COMMENTS - Hahhhh..yang ini lar CB dok membebel petang tadi.. Pilih lar NO.. Kalau YES kena masuk word verifications smua tuh..

Certain people cakap elok untuk elak SPAM.. Tapi dulu CB wat mende nie pon ada gak SPAM..hehehe.. sama jek dik non..Jangan wisau..nanti time nak verified komen apa yang korang leh publish..korang leh delete smua komen2 spam tuh..okeh? Harap perkara ini dapat membantu anda sekalian dalam menyenangkan orang lain drop komen.. :) tata!



4 ratus ribu orang tambah perasa! :):

AdiaLuze said...

Akak pun penah gak buat n3 pasai ni.hehehe...

P/S : Dh join blom GA ni :
http://dmanjapenawar.blogspot.com/

Kalo blom, meh la join :D

b a m b a m ' s said...

@AdiaLuze perkala paling annoying bg bloggers kot kak ek?hehehe..lom join GA akak lg..ade simpan dlm draft..hehehe..sabau na.. :P

ayza alyas said...

cik bam, akak nak tanye..camana nak masukkan entry-entry dlm page yg kita buat. conthnya cik bam buat page tutorial, then nak masukkan entri tutorial 1 pd hari ini dan tutorial 2 pd hari esok plak..itu aje soalannya

b a m b a m ' s said...

@ayza alyas
autopost entry ker kak??? mcm 1 entry akak nk pos ari nie..then esok akak nak post entry lain automatically?
itu autopost kak..ada kita wat tuto..ehhehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...