Bambam's Addicted

Bank tipu-tipu saya! Awas ko MAYBANK!

Ini bukan entry berunsur penghasutan..errr..kang tak pasal-pasal den kena waran tangkap lak kan.. Ni nak share ngan korang.. pasal fishing! bukan fishing memancing ikan ek.. Ini fishing on the internet.. Teknologi dunia makin maju.. tapi ada jugak otak tak semaju selari dengan peradaban manusia.. Mencuri duit orang lain! Antaranya minta details melalui email.. Macam kat bawah nie..

CB terima email dari Maybank macam nie.. HARI-HARI okeh!
Dah takde koje agaknyaaa..weekends pon ko anta emel ek!
Orang cakap..kalau nak detect fishing tuh.. gi dekat send by and just letak cursor korang dekat situ..and dia akan keluar email yang berkenaan.. So, CB buat lar jugak kan.. tapi email add macam reasonable lak..hahahhaha..pulak dah! so nak kena update ker tak ek?

Tengok emel dia..macam takde yang pelik kan..??
Kesimpulannya korang kena lar anta details kannn.. Cik Bambam nak pesan satu jek.. JANGAN JADI DUNGU SANGAT PI REPLY DETAILS KAT SITU LEH DAK EHHHH!!! Duit korang lesap dalam masa beberapa minit saja.. Memang dah banyak dengar kes nie.. ada orang tuh hilang duit simpanan dia sekelip mata! kalau duit korang RM1 dalam simpanan xper lar nak buat kan..  :P Ini beribu-ribu duit lesap.. (duit CB tak sampai beribu...ehhhh..time gaji dalam masa beberapa minit jek cecah ribu..hehehehhe..then 10 minit kedian dah ilang ribu..)

Jadi pihak bank ni buat apa?? Macam-macam dia buat..macammmmmm..

Dekat homepage dorang pon ada PESAN!
 Next time jangan sesuka hati buka link banking online through emails ek.. BAHAYA! DANGER! WARNING! nenoneno~! Jadi awasi duit anda.. then kalau korang login masuk online banking tuh..akan ada warning yang lain lak..

Nampak tuh dah WARNING awal-awal..
Jadilah pengguna yang BIJAK.. agak-agak makcik-pakcik-atok-nenek-kakak-abang-adik and sebagainya tak takde emel tuh nak update details pakai apa kalau takde internet kan? So, mesti lar pihak bank bagi surat and sebagainya.. Tak tau lar kalau dah advance penipu2 nie leh kirim surat palsu kat kita lak kan.. DASYATTTT~!! Jangan pening-pening.. Untuk keterangan lanjut leh lar berkunjung ke bank berdekatan dengan anda esok hari.. (sebab hari nie dah sah-sah bank tutup non..)

12 ratus ribu orang tambah perasa! :):

z.u.n.a.i.d.a said...

me pon nk jadi sorang pengguna yang bijak..
thanks yea cikgu bambam

slpas itu..ni haaa bamabam ditag
http://aderkukisah.blogspot.com/2011/02/saya-nak-joint-bloglist-nelly-strange.html

Belalang Hijau said...

tu la...

selalu jer dpt msg mcm nih...semak inbox jer

Dda Ly said...

skang ni mmg mcm2 penipuan kan..

singgah dr IR...salam kenal..
rajin2 jengah la blog saye k..:)

http://laydie-dda.blogspot.com

Dim Benihana said...

gud info ..

CIK CIRA said...

saya ta ley bukak la shoutbox awk..line sy prob..hehe...anyway taekan nuff awk..heee...

b a m b a m ' s said...

@z.u.n.a.i.d.a bagus kak zue!mmg contih anak murid kita yg bijak!hahahahha.. ok..mmg nk join..tp dlm draft lagi..ehehehe

b a m b a m ' s said...

@Belalang Hijau leh block ker ek? mcm nk block jek..huhuhu

b a m b a m ' s said...

@Dda Ly tq dda singga blog saye.. :P becareful nxt time ek.. :)

b a m b a m ' s said...

@Dim Benihana sharing is caring dim.. :P

b a m b a m ' s said...

@CIK CIRA lor..ingt shoubox CB yg prob..hehehhe.. tq dear! :P

cik bihah said...

betul2 byk penipuan zaman sekarang nie.. org nak senang cepat taknak usaha ..

b a m b a m ' s said...

@cik bihah
yelar cik bihah.. extra careful next time! :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...