Bambam's Addicted

7 sebab kenapa saya tak bela binatang peliharaan

Korang tahu takkkk.. dalam facebook den tuh kan.. rasa macam bukan wall Fanpage "My Pets".. Ramai jugak lar kawan-kawan yang suka bela binatang ni especially kucing.. Yelah.. orang suka bela kucing sebab Rasullah kita pon suka kucing kan.. Well, kita pon ada gak kucing dulu.. Dulu pernah ada 2 ekor kucing.. seingat ai lar.. Kucing pertama bela time rumah kat Taman Beringin, Jinjang. Colour orange+yellow+grey+kuning.. and ape lagi kalernya dah tak ingat.. tapi umur kucing tuh tak panjang.. sian kena langgar dek kete.. pecah kepalanya sampai lidah terjelir keluar dekat depan rumah pulak tuh!.. ngeri.. lepas tuh arwah ayah tanam kucing tuh..

Lepas tuh.. lama jugak lar tak membela kucing nie.. then ada juga pernah bawa anak kucing dari kampung.. kaler grey.. comel sangat.. kita orang bawa balik dari Rembau-Gombak.. coz kita orang dah pindah Gombak time tuh.. tapi.. sehari-dua lepas dia dok kat Gombak.. dia pon mati.. tak tahu lar dia mati sebab mabuk naik kereta ker.. sebab tengok dia berak cacing.. =.='

Then.. after a few years.. kita orang dah tak bela kucing.. tapi kita orang kekadang kidnapped kucing jiran buat macam kucing sendiri.. hua hua hua.. tapi kucing tuh suka nak kencing merata.. and one day dia gi kencing dalam salah satu bilik nie.. =.=' mak terus warning.. NO MORE CATS!

Lepas tuh.. bila pindah Bukit Mahkota pulak.. pon ada jugak kucingnya..

Nama dia Grey anatomy
Comel kucing ni.. jumpa kucing ni time dia tersangkut kat siling atas rumah.. dok mengiau-ngiau berapa malam.. sekali abang panjat tengok ada anak kucing.. ibu kucing tertinggal kat atas .. ko buang anak eh ibu kucing..?? ibu dia tuh kucing jiran punya kot.. tapi disebabkan dia kecik.. bagi kat jiran sebelah.. kebetulan dia memang ada kedai haiwan.. dia kata kucing ni kecik..susah nak jaga.. biar dia sihat dulu.. at last omak den bagi terus kat abang tuh.. sabau jek larrrr~

Haaaa.. intro baru.. kah kah kah.. 7 alasan kenapa saya tak bela kucing tak ada lar dok nak cerita eh?? okeh! ini adalah sebabnya..
  1. Mak tak bagi.. sebab kita orang adik-beradik tak reti nak membela binatang nie.. kesudahannya nanti kencing-berak kucing ni.. bulu berterbangan...dia jugak nak kena bersihkan..
  2. Kita orang tak reti nak bela pets nie.. kucing datang singgah umah pon aku boleh bagi air kosong.. tak pun susu pekat bancuh bagi dia.. =.='
  3. Anak-anak buah aku lagi ramai dari kucing ni pon tak ter-handle..
  4. Takut dilanyak dek budak-budak nie..Budak-budak ni bukan tahu antara binatang dengan mainan.. hurmmmm..
  5. Penduduk di rumah ada yang semput..so cannot! tambahan ada yang penggeli kucing.. bukan sebab tak suka.. cuma geli.. yelar.. macam aku nampak cacing tanah.. or adik aku nampak ular.. macam itu lar gelinyaaaa..
  6. SO far.. semua jiran-jiran aku ada kucing.. so ko tak payah susah nak main dengan kucing-kucing ni.. so far ada 2 ekor kucing parsi dekat rumah yang selalu melepak dekat atas pagar dan kereta.. rumah tuan dia tak seronok agaknya eh??
  7. Aku seriau ngan kucing sebab pernah ada experience kucing tuh gigit ibu jari aku masa kat kampung.. dia ingat keropok lekor agaknya..huhu.. and pernah nak kena cakar ngan kucing time kecik-kecik dulu.. kesannya daku campak dari tingkap ke bawah kucing tuh.. nasib baik tak mati.. terus dia lari tinggalkan umah.. yelar bukan salah dia.. salah aku jugak.. aku balut dia ngan kain napkin main masak-masak.. kononnya baby lar tuhhhh~
Haaaaaa.. reasonable kan? so janganlah nak jump into conclusion kata orang yang tak bela kucing / pets ni bukan penyayang.. sebab banyak cara kita leh tunjukkan kita ni penyayang selain dari bela binatang.. macam aku.. aku lebih suka belai baby/budak dari kucing.. ehehhehehe..

Ini pon pets jugak!
P/S: Ini memang tikus rumah.. bukan hamster.. tapi dia try nak jadi ahli keluarga kita orang dan tak diterima oleh semua pihak.. Kemain beria dia tunjuk kemesraan yang tak diingini.. kesannya.. mak aku marah and bagi dia racun.. Mau tak nya bagi racun! siap masuk dalam baju omak den! malam2 belai rambut kita orang time kita orang dah tidur.. and paling best.. time aku on9 malam-malam dia main nyorok-nyorok belakang kabinet 10x ulang! saper nak layan!

6 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Kamil Kahar said...

hahaha...lawak la...tgelak je bace...

Sunah Sakura said...

eeeeeeeeeeeeeee...tikosssssssssssssss

cikjaja said...

aku pun penggeli kucing...hahahaha

Cik Aish said...

suka kucing jugak!!

steffany daph said...

lemah la juga semangat bila tgk kucing mati especially yg kita dh pelihara lama2 tu. huhuhu, sya pnah la cam tu. tpi, skrg masih bela gak.

Aziela said...

Pets yang terakhir tu tak boleh belahla....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...