Bambam's Addicted

Mana EMAK??!! :(

Notes nie di ambil dari facebook. Sedih baca.. dari awal sampai akhir ayat. Agak panjang sikit.. So, korang kena tabahkan hati kalau nak baca yek.. wuwwuuuu~

***

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang
Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.
Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"
Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu. Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?". Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.
Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni." Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.
Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu. Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak. Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan. Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak. Beberapa tahun kemudian Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.” Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi. Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat. Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak. Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai. Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" " Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu,

"Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal.""Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh.. Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?" Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

***
CB selalu mengeluh bila daku sorang jek yang kena duduk kat umah.. Abang-abang semua dah kahwin.. duduk rumah masing-masing.. Balik rumah sekali sekala.. Kakak kandung pula jauh di Kelantan. Pulang bila cuti sekolah panjang dan Hari Raya jek. Adik pula tak lama lagi nak duduk rumah sewa di luar. Faktor jarak perjalanan ke tempat kerja buatkan dia menyewa di luar. So tinggal lar CB ngan emak jek berdua di rumah. 

Tapi EMAK versi cerita nie beruntung ada AYAH menemani. Kalau EMAK CB dah kematian seorang suami. Siapa nak temankan dia kalau CB pulak berhijrah ke luar? Itu yang buat CB fikir 1001 kali kalau nak kerja jauh. Nak rasa berdikari sendiri. Kesian mak tinggal sorang-sorang. Biarlah kena membebel pon.. Biarlah kena marah lewat pulang pon. Biarlah tiap-tiap hari kena dengar keluh-kesah dia mengadu domba. Telinga tahan je lar. Orang lain siapa yang tahu.

Biarlah kita susah sekarang.. tapi senang kemudian.. CB pon tak boleh kalau mak takda kat depan mata.Bukan nak kata kita ni anak emak.. (ehhh..memang semua orang anak emak). Tapi hanya orang yang hidupnya membesar ada emak sahaja yang faham. :') Kahwin pon mak suruh cari jodoh dekat-dekat coz anak menantu yang lain semua negeri jauh-jauh even hakikatnya duduk dekat-dekat nie jek.. Maybe dia pikir sok lusa time raya, takde orang nak balik.. anak dia sorang ada datang teman dia raya kan.. :)

Footnote: Memang tiap kali balik kerja.. tengok emak takde.. Mula lar jerit-jerit panggil emak..hahaha.. takpon tanya kat anak buah.. MANA WAN KAU??!! Mak pergi haji/umrah pon dah cukup buat daku sengsara tak dapat tengok mak dan salam sebelum pergi kerja. :(

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

20 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Akito Boron said...

ala... anak mak. xtaw la nak kata apa

Cik Bambam said...

semua org anak emak dik oi.. :)

S.E.A,, G.G.K & FRIEND~ said...

:(

PinKy MoMMa said...

a'ah betul2 memang habit kot..kalau masuk umah cari mak dulu ;p

faa.rosli said...

sedihnyer....

:(

nak ummi!!!!!!!!!!!!!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

teringat arwah ayah.. teringat mak.. teringat semua bila baca cerita ni. dulu kalau call mak, mak akan bg phone kt arwah ayah, kiranya dorang sorang separuh cakap. Kalau dulu masa blom kawen, bgtau mak & arwah ayah dorang dah siap plan nak pergi jalan2.. sampai sekarang saya sentiasa cuba juga buat yg terbaik yg termampu, selalu call mak, berbual, tanya khabar sbb taknak bila dorang dh takde,kita akan rasa menyesal. Dh jd isteri org ni byk perkara yg terbatas tp ttp juga cuba adakan masa utk mak

Myra Jay said...

Sedih citer nie..

Selagi emak kita masih ada, jagalah kita sebaiknya hati mereka..

Ct Aja said...

Sedihkan baca cite ni... da bayak kat fb..ermmm hargaila mereka selagi mereka masih ada..

bujal X said...

sedih.

kech hidayah said...

sedih gila...mak aku pnah takde kat umah sampai dah lewat malam.tepon tak dapat.bila dia balik, aku plak jadi mak.bebel2 kat dia tepon x angkat, kua tak bagitau.risau gila.mcm tu la rupenye mak aku risau bila aku balik lambat.tp aku buat perangai cmtu lagi.ahahha.jahat gila.kua balik lambat tak bgtau.

rara pinkmafia said...

yelah kan.akk pon kalau balik umah mst tanya mak mana.mak mana.hehehe.pelik tgk org yg tak ingat mak ni.

Mohd Izzar said...

ahh..sayu hati..huhu

Elie Lily said...

ni sumpah sadis! ;(

..m@m@ T0meLL.. said...

sob..sob :( MT pon anak omak...wlupon dh kawin n dah dok umah sendri,tetap nk tepon mak hari2..nk tau die wat ape,sht x?dah makan lom n mcm2 lg..CB jage mak tol2 k.kim slm kat mak cb ye :)

solomolo said...

selagi kita hidup, berbaktilah pada kedua ibu bapa...
sememangnya tu tanggungjawab kita...
jangan rasa terbeban dengan tanggungjawab itu...
jalankanlah tanggungjawab itu dengan penuh keikhlasan...

Cik Bambam said...

sedih kan kengkawan..huhuhu.. jangan nanti parents dah takde baru kita nak menyesal.. cepat call/hugs ur parents! :')

Cik Bambam said...

@solomolo
Alhamdulillah kalau memang dah tertanam kat dalam hati niat dan tujuan kita mcm tuh.. jgn nnt dah kawen terlebih2kan isteri dan emak di ketepikan.. banyak kes mcm tuh skang nie.. :)

Ain Zulaikha said...

hurm... masa kecik cari mak, bila dah besar mak di lupakan.. masa tak de duit minta ayah, bila ayah tak de duit mula lah cakap maslah tu msalah ini..

hehehe sama lah , sampai sekarang kot memerlukan emakkkkkkk :( kalau boleh nak ulang alik je dari kolej ni haaaa

syrupmasin said...

adoii..makkk :(

LynN LoLa~~ said...

touched ngan cerite nih :')

insyaAllah moge2 kite sume tak buat macam tu kat mak kite.. mintak izin nak share kat blog cerite ni boley?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...