Bambam's Addicted

Cara Kiraan Fidyah dan cara pembayaran online!

Ramadhan makin hampir kan.. Bagi yang belom menggantikan puasa tuh.. dah habis ker??? So far den ada 5 hari tak ganti.. risau dibuatnya.. tuh lar.. dulu time lepas raya tak nak ganti awal-awal.. dilewat-lewatkan siapa suruh kan! skang menyesal lak takut tak sempat nak ganti puasa.. dah lar tengah naik bendera Jepun!! pffftttt~!! Takut jugak lar kalau tak sempat nak ganti..huhuhu.. so buat lar research macam mana nak bayar fidyah tuh kan..

Step 1

Mula-mula.. korang isi lar details berapa hari tinggal puasa... berapa fidyah yang nak kena bayar.. tau tak macam mana kira? 

Korang boleh kira lagi tepat dekat Kalkulator Fidyah nie.. :) Sebab den sebenarnya macam kompius sikit nak kira manually.. -.-'

Step 2

Boleh lar buat bayaran pada pusat zakat sebagai sumber rujukan atau kepada golongan yang layak menerima fidyah ini.. Tapi sekarang nie smua di hujung jari.. korang boleh bayar guna Maybank.2u saja beb! antara langkahnya adalah!


  1. Login ke akaun Maybank2U anda di www.maybank2u.com.my –> login
  2. Klik Accounts & Banking
  3. Klik Bill Payment
  4. Klik Make a One-Off Payment
  5. Klik request a TAC number
  6. Pilih kategori dari drop-down menu : Zakat & Charity –> klik confim
  7. Pilih kategori dari drop-down menu : Mana2 badan zakat/charity yang berkenaan —> klik confirm
  8. Pilih kategori dari drop-down menu : Fidyah —> klik confirm
  9. Ikuti langkah seterusnya, isikan ruangan untuk jumlah, akaun dan nombor telefon
  10. Masukkan TAC number dan klik confirm
  11. Ikuti langkah hingga anda mendapatkan resit dan simpan resit sebagai rujukan.
Thanks to : MySuperKids!

Tak silap den lar.. nombor akaun tuh korang leh ambil mana-mana pusat derma atau kepada mana-mana orang fakir miskin di Malaysia nie.. or better korang rujuk Pusat Zakat Malaysia terus.. sekian!

Video ayahku seorang stuntman?

5 ratus ribu orang tambah perasa! :):

tricksrex said...

wah boleh bayar online???
siap boleh kirakan lagii

Diana @ bilakukatacinta said...

tak tahulah pulak ade begini..nice info..Nway..slm kenal

Nana said...

alamak ckp psl ganti pose kan
ada belen lg 3 ari ni heheh

dah vote akk dah??
klw rajin vote tiap2 ari ngeh2x

http://ibudamia.blogspot.com/2011/07/july-giveaway-vote-win.html

amiey lee said...

akak sealau pegi kra fidyah maklumla...tiap tahun mengandung kakakakakaka

Anonymous said...

kalau byr secare online,kuala terengganu xde lam pilihan pusat zakat tu..xpe ke byr tuk pusat zakat mane2?pls reply ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...