Bambam's Addicted

Apa guna menderma kalau tak ikhlas?

Baru nak blogwalking..banyak keje lak lately.. di samping berokben yang memang dah terlebih kuota.. macam hareeeeeeeeeemmm jek kan nak blogwalking!! -.-' BW tadi.. terbaca entry Pak Cik Biola nie.. dia tak menderma..di makinya pulak.. apa lar punya cantik perangai tuh kan..

Ecah 50 sen! 50 sen! sretttttt~!

Nak menderma pon kena ikhlas.. kalau tak ikhlas..dapat dosa lak.. baik tak yah menderma kan.. dikejarkan pahala menderma..tapi dosa yang dapek.. tak tau den dooooo... ini nak story.. orang datang minta derma dari rumah ke rumah.. perghhhh~! den memang KEPANTANGAN sungguh.. bukan tak nak derma.. tapi kekadang reason dia sungguh lar UNREASONABLE! Kekadang orang nie minta derma dari sempadan Siam lar.. kat Johor lak.. datang derma kek N9 nie.. tak macam jauh ker? habis dah ker penduduk negeri sana tak nak derma sampai sini perginya??macam tipu kannn!!

Selalunya.. kalau orang datang minta derma kat umah nie.. selalu CB buat per tau.. orang dok tekan bell tuh kan.. jenguk dulu kat tingkap..kalau nampak tanda-tanda macam orang minta derma or salesman.. daku senyap jek sampai lar dia blah! menyorok kat sebalik tingkap.. hahahahhahaha.. tapi kalau bagi salam tuh.. jawab senyap-senyap jek lar..huhuhu..or which is better kalau orang tuh jual barang and kita beli.. ada gak kegunaannya kan?

Then ada kes budak-budak yang dorang kata anak yatim tuh minta derma.. pon sama dari jauh-jauh.. kalau CB and mak terserempak.. dorang minta derma.. den senyum jek.. derma gak tuh.. SENYUMAN TUH KAN SEDEKAH! ;p omak den lagi power.. bila orang tuh kata derma anak yatim.. dia pon jawab..

"Anak-anak makcik pon anak yatim.. ini pon habis derma jugak nak oi.. Ada no akaun tak? Makcik bank in terus dalam bank nanti.."

Usahhhhh!!
kalau takde no akaun.. menipu ler tuh.. takkan takde no akaun kan? Sebab kita orang pernah terserempak ngan budak-budak minta derma nie.. bukan anak yatim pon.. dorang leh guna duit tuh beli benda lain.. tak ker cerdik sangat perangai tuh??

Kalau kat Padang Kota, Penang tuh kan.. kalau dok makan malam-malam.. lagi lar ramai orang datang minta derma.. budak-budak nie bagi alasan berapa hari tak makan.. muka pon nampak kesian.. dulu kecik-kecik pergi sana.. sampai besau panjang ada lagi gejala tuh.. and kebanyakkan dorang ni ada ejen.. kesian budak-budak tuh.. omak den tak bagi duit.. dia bagi makanan... kata lapar kan?? ada satu hari tuh.. mak CB bagi kerang rebus kat dorang.. kekekeke.. budak amek lar 3-4 biji.. then blah.. dari jauh kami tengok.. dia nak makan tak boleh.. dicampaknya ke tanah... -.-'

Kesian pon kesian jugak..

Tengok.. bukan kami tak nak menderma.. tapi jadi macam trauma lak.. orang sekarang nie bukan boleh percaya.. nak menderma skang.. baik derma direct to badan-badan kebajikan yang dah sah tuh kan.. tak pon guna SMS pon boleh sekarang.. macam AF hari tuh.. beria omak den suruh den SMS UNDI AZRI 10 semata-mata NIATNYA nak menderma.. errrr... tapi manjang tak lepas.. 

Maybe ada kebaikkannya..yelar.. nak menderma.. tapi ke arah hiburan.. macam tak sesuai lak kan?? So, bank in je lar ke akaun bank masing-masing yer!! Ingat.. derma pon derma lar.. hati nak kena ikhlas jugak.. Bak kata pepatah.. Tangan kanan menghulur. tangan kiri disorokkan.. :)

Footnote: Derma kain baju terpakai kat rumah anak yatim sekarang pon dah tak bermakna... Sometimes dorang guna untuk kain lap kaki jek.. sadis kan????

5 ratus ribu orang tambah perasa! :):

belogkiter said...

yang pentimg niat tu kena ikhlas.. betul tak... insyallah kalau ada yang datang masa tengah ada duit, saya akan bagi.. kalau takde, saya kata sorry

shandye. said...

nowadays banyak sindiket tipu. nak menderma pun kena hati2.

my friend... bajet ikhlas ni nk menderma kat satu mamat (yang kunun2nya buta) kat brickfields. sekali mamat tu keluar pisau, mintak wallet.

pucat uols!

sib baik my friend ni taw silat. sekali dia bukak bunga2 silat dia tu, terpeleot mamat tu makan asphalt. wakakakaka....

so... hati2 la uols eyh...

tiefazatie said...

btol2...erm..skrg dh xleh caya..bagus g derma sendiri nie..tp btl la pe footnote awk ckp tue..skrg anak yatim pun demand besar ok..ntah pape..xtau bersyukur..maaf le..tp mmg ada btol pe awk ckp tue..

b a m b a m ' s said...

@shandye.
ok lar tau silat.. kalau iols lak kena.. mampu jerit jek u ols! heheheh

Anonymous said...

Skrg anak yatim demand besar..pasti ke semuanya mcmtu..ape benda yang pernah U bagi derma kat diorang tapi diorang xambik..saya bukan anak yatim tapi saya menjiwai bagaimana perasaan menjadi seorg anak yatim..Allah pun menegaskan supaya kita mengasihi anak yatim..Bersyukur atau tidak itu terletak pada diri mereka..yg penting niat seseorang itu utk menderma adalah kerana ikhlas disamping mengharapka n keredhaan Allah dan bukannye utk disanjung oleh anak2 yatim itu..keikhladan kita tu, dinilai oleh Allah bukannye dinilai dengan baju atau wang ringgit kita tu digunakan oleh anak2 yatim tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...