Bambam's Addicted

Jawapannya adalah BUAH..!!!

Berkisarkan entry sebelum nie.. macam main teka-teki lak.. TEKA SIAPA SAYA! hahahahahha

Klik pic untuk ke entry!
Majoriti teka BUAH DELIMA kannn!! leh geng ngan ayung, shafinaz and De'din! hehehhe.. memang sekali pandang macam buah delima.. tapi kenyataanya ia BUKANNNNNN!! keh keh keh.. buah delima kan macam ada crown dekat pucuk tangkai dia tuh.. macam pic kat bawah nie..

Buah Delima!
See, lebih kurang sama tapi tak serupa..!hehehehe.. and ada jawapan lain yang jawab buah pelam tapi version kecil.. =.=! ada ek pelam cenggitu?errr.. AnneRaini.. jawapan anda SALAH!hohohoho.. pastu kan.. ada sorang lagi blogger.. dia jawapan buah..buah.. BUAH DADUUU! hampeh punya ejulz! ahhahahah.. and Cikgu Fikri tak tahu jawapan!kkekeke.. camano nie cikguuu~! :P

Tapi ada yang jawab betol.. hint Ezan Idma dah betol tuh.. cuma tak tahu nama jek kannn.. memang dalam dia kaler kuning and isi dia masam-masam sikit! hehehe.. tapi akak sorang nieee.. Kak Rozie.. BULL EYES terus.. jawapan terus betol tanpa banyak tekaan..hehehe.. nie mesti selalu tengok citer masakan kann! sebab masakan barat memang selalu guna buah nie.. buat dessert and air minuman..

So, dalam buah nie macam nie yer anak-anak..CB tak beli pon buah nie.. so kita amek pic google jek lar!hahahahah..

 
Dalam dia macam Ezan mention lar..kaler kuning.. ala-ala delima tapi rasa dia lain.. yang ini macam berlendir sikit..

Jawapannyaaa adalah BUAH MARKISA! omputeh panggil PASSION FRUIT.. hahhh.. den ingat ko kek Malaysia takdo buah nie.. alih-alih Nilai 3 pon leh jumpo kan! hahahaha.. CB dah pernah try banyak kali air buah passion fruit nie.. sedap! campur ngan soda sikit.. then mix dengan buah markisa.. angkat kening beb minum!heheheh..

Khasiat Buah Markisa / Passion Fruit - sumber

1. Memulihkan Kanser
2. Mengatasi insomnia
3. Mengatasi batuk
4. Anti alergi
5. Menenangkan anak hiperaktif
6. Melancarkan perjalanan Haid
7. Menjaga kecantikan wajah
8. Menurunkan kolesterol
9. Memperlebar saluran pembuluh darah yang mengalami penyempitan
10. Melancarkan peredaran darah
11. Anti peradangan
12. Penurun panas badan
13. Mencegah hipertensi
14. Antiseptik
15. Penghilang kerut pada wajah
16. Menjaga kebugaran tubuh
17. Antibodi 

Menarik okeh khasiat dia! leh turunkan berat badan! nie yang nak minum air dia hari-hari nie! keekkeke.. cantik muka.. hilang kerut wajah.. kuatkan antibodi.. then leh lar daku sumbat dalam mulut si Aqil biar dok diam-diam sikit..dia kan hyperactive!kah kah kah..

Antara makanan dan minuman yang boleh dibuat dari buah markisa - hasil google, korang leh klik gambar untuk dapatkan resipi! =)

Jus Markisa

Passion fruit mousse in tiny chocolate cups
Passion Fruit Jam
Passion Fruit Cheese Cake
dia buat Tart la pulakkk!!!
Passion Fruit Pavlova
Yang last nie sumpah den terliur! selalu tengok kat AFC! kecur air liur den dibuatnyaaa~! wuwuwuwuuwuwuw... nie yang balik nak singgah Nilai 3 nie! ahaksss~!  Yang lain korang leh google lar ek!

Footnote: Dugaan betol lar wehhhh.. lap air liur masing-masing pleaseee~!! =D

13 ratus ribu orang tambah perasa! :):

AYuNG said...

haha...salah pulak...
nengok roman deh cam buah delima yo...hehe..:)

shafinaz (: said...

"Dalam dia macam Ezan mention lar..kaler kuning.. ala-ala delima tapi rasa dia lain.. yang ini macam berlendir sikit.." - jadi jwapannya tetap delima . mwahahahah <--taknak kalah :p

Nurul Ain Umor said...

haaa...buah ni la yg aku nk ckp td...(^_~)

Rozuan Ismail said...

erk.ada contest ke?huhu
tau buah markisa ni

solomolo said...

buah markisa !!!~
solomolo dah lama tahu jawapannya..
cuma malas nak jawab je kat ntri sebelom ni...
hahaha...
PakNgah kat kluang ada taman pokok buah ni kat pagar umah dia...
tiap kali datang, ktorang akan petik buah dan mintak tolong PakNgah wat air...
sedap !!!~

b a m b a m ' s said...

@AYuNG
gayo eh mcm buah delimo..tapi bukan kan ayung..hahahaha..

b a m b a m ' s said...

@shafinaz (:
hahaha..suka2 ati dia jek!bukan larrrr~!! :D

b a m b a m ' s said...

@Nurul Ain Umor
dan2 jek ko kan!hahhaha

b a m b a m ' s said...

@Rozuan Ismail
iskkk..mana der contest pasal buah nie..huhuhhu..

yeker dah tahu..alar..nasib baik wan x jwb previous entry..bocor rahsia nnt!hahahah

b a m b a m ' s said...

@solomolo
ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh~!!! x msk dalam jwpn..lambat!hahahha..sengaja jek kan..

air dia sedapnyaaa.. nak tanam pokok nie jugak lar!hehehe

Zulfikar Hazri said...

buah ni sangat sedap buat air...

dulu avon ke ape tah ade jual kordial markisa...

p/s ape beza pelam ngan mangga?

eB ezrin said...

x penah mkn lar.. hik3... CB, jom teman kak eB gi tv3 esok nak?

Zura said...

buah markisa sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...