Bambam's Addicted

Harga gigi palsu.. mahal ker?

Ini semua gara-gara tengok cerita MARI MENARI dekat Astro Ria malam tadi.. ada sepasang dancer nie.. laki dia takde gigi sebatang kat depan.. ingat ker gimik.. kekekekke.. pakat lar kami adik beradik menanya kenapa dia tak pakai gigi palsu untuk cover gigi nan sebatang yang tak ada tuh.. mahal sangat ker gigi palsu.. So, CB terus buat penyelidikan harga gigi palsu terkini.. wakakkakaka.. prihatin tak?


Berdasarkan sumber di blog Dr. Leen tuh.. nampak lar senarai harga gigi palsu.. but updated 2009.. tak tahu lar skang nie gigi palsu dah naik harga ker tak kan... :P

I) Gigi separuh penuh ( partial denture)
a. tapak acrylic dengan sebatang gigi – 200 ke atas
b. tapak cast metal dengan sebatang gigi – 500 ke atas
c. tambahan gigi – 40 ke atas

II) Gigi palsu penuh
a. tapak acrylic utk atas saja atau bawah saja – 800 ke atas
b. tapak acrylic utk dua2 atas dan bawah – 1600 ke atas
c. tapak cast metal utk atas atau bawah saja – 1200 ke atas

III) Reline
a. gigi palsu tak penuh – 80 ke atas
b. gigi palsu penuh ( dibuat di klinik) – 200 ke atas
c. gigi palsu penuh ( dihantar ke lab) – 300 ke atas

IV) Tambahan gigi ke gigi palsu sedia ada
a. gigi pertama – 85 ke atas
b. tambahan gigi – 40 ke atas

V) repair gigi palsu atau tambahan clasp (cangkuk) – 60 ke atas


Wahhhh.. nak tambah sebatang gigi jek dekat RM200++. Mahal gak ek???? Takpe lar bang.. menang Mari Menari sok.. abang buat lar gigi palsu tuh.. bukan apa.. muka dah hensem dah... tapi tetiba gigi takde sebatang kat depan.. dah semacam orang tengok.. kang jadi bahan jenaka lak.. errrr.. tak pasal-pasal ngan daku sekali tergelak tengok gigi abang tuh semalam.. errrr.. minta maaf yer bang... saya dah tolong abang survey nie.. kang buat ek!!! 

Foonote: Ini pon entry jenaka jek.. heheheh

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 ratus ribu orang tambah perasa! :):

solomolo said...

memang mahal ye...

b a m b a m ' s said...

@solomolo
mahal kan.. kumpul lar duit skang.. senang hari tua nanti.. wahahahahha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...