Bambam's Addicted

Tutorial: Scroll Up and Down..!!

Okehhh..masa untuk belajar yer anak-anak..mengulor pon tetap mengulor..ilmu kena tambah k! :P Ade lar a few bloggers tanya macam mana nak buat scroll box tuh kan..heheheh..Kak siti pon ada tanya juga ea.. Cik Bambam pon dapat tutorial nie dari blog Kak Haszuraidah, iaitu owner blog Ma Belle Hostoire. Banyak juga belajar trick mencantikkan blog and meringankan blog dari page beliau..and GA & Contest pon banyak kat page akak nie tau!hahahha..gi lar jenguk.. :)

Okehhh..ini cara mendapatkan scroll blox korang macam Cik Bambam buat kat sidebar kanan nie..kemas and teratur..takde lar panjang berjela-jela kan..Cara-caranya adalaaaaahhhh~

1- Dapatkan ID widget korang..macam mana?korang pergi dekat DASHBOARD then choose DESIGN.. Pilih widget mana yang korang nak buat scroll up and down..Macam CB, buat untuk blog list kan..


2- Copy yang CB dah highlight tuh.. Korang depends pada widget yang korang nak buat scroll up n down lar kan.. Then pergi edit HTML. Jangan lupa TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES..!!

3- Then search ]]> kat edit HTML tuh..cara nak search? just tekan Ctrl+F then taip lar ]]>

Paste 

#BlogList3 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}

* Paste code di atas di atas code ]]> tau...!!!bukan kat bawah code tuh..*
Macam contoh kat bawah nie...


#PopularPost1   -> korang replace ngan id widget yg ingin diubah..

height:300px       -> Ubah lar ikot yg bersesuaian dengan blog korang.. 

4- Then SAVE TEMPLATE..!! taraaaa..korang try lar VIEW nanti.. Untuk keselamatan..before korang edit apa-apa code..baik korang copy semua coding asal kat word / notepad..So nanti kalau salah takdelah menyesal korang edit blog tuh..kang tak pasal-pasal Cik Bambam kena maki free2 nanti..huhuhu..

Nota kaki: Jangan takot untuk mencuba..belajar dari kesilapan elok untuk tumbesaran..!heheheh..Selamat mencuba..!!!


 


Iklan jap: Saper nak pergi NZ..??!!New Zealand lar dear.. :0 klik SINI..!! 

6 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Siti Noraisyah said...

heeee... thanks bambam..!!

b a m b a m ' s said...

@Siti Noraisyahwelcome kak!heheheh

eB@mamaAerish'n'Aed said...

ahaks... cari dok cari baru jumper ari nih... tq bambam... muahhhhhhhhhh

b a m b a m ' s said...

@eB@mamaAerish'n'Aedhehehe...okeh!ur welcome kak eb! :)

..m@m@ T0meLL.. said...

tq cik bambam..
dh jd pn..
cik bambam wt lor tutorial shoutmix yg leh sembunyi kt blah tepi 2 plak..shoutmix yg de gambo lg cantek..

b a m b a m ' s said...

@..m@m@ T0meLL.. okeh mama..naseb baik menjadi..nak hide shoutbox ek..nanti CB wat ek.. :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...