Bambam's Addicted

Selamat Tinggal... Part 1



entri ini agak pjg..sile jgn baca kalau anda rasa ia memboringkan..

10 tahun dulu...

Malam tuh aku nangis beria..mak ngan ayah nak balik kg kat kelate..dorang naik flight..abg long nak anta sampai ke airport..aku menanges meraung nak ikot gi anta kat KLIA..tp kete x muat..time tuh bawa kancil jek..kalo aku ikot..pipah pon ikot..ngan kak ipar aku lagi..kan dah 6 org tuh..mana nak muat kete tuh..tp aku x pedulik..!aku meraung jugak...merajuk msk bilik!

Ayah naik atas..dia pujuk aku..dia cakap gi anta airport jek pon..bukan gi jln..aku wat2 x tau..konon2 stdy..time tuh lg sebulan nak PMR..ayah dok tepi katil..aku kat meja stdy..ayah pesan lagi..blajar elok2..ayah cakap..biar muka tak lawa asal kita pandai..org hormat nnt..itu katanya..(nak ckp muka aku huduh ke ape)xde lar..aku tau..ayah aku time tuh keje as pensyarah kat maktab perguruan kota bharu..mak aku lak cikgu..so kami adek beradek mmg lar dititik beratkan ngan pendidikan..ok SKIP!bersambung pd kisah aku merajuk..last2 aku trn bwh jugak..nak anta mak ngan ayah naik kete nak gi airport..ayah melambai..mak pon say bye2..time tuh hanya ada aku, pipah, abg teh n abg li..kami lambai ayah..so bermula lar idop sebatang kara buat 3-4 ari tanpa parents di umh for da 1st time..

Selang sehari..ari tuh ari Isnin..aku kat skolah..kul 12.00 tgh hari mcm tuh..time tuh kelas agama..tgh buat revision..almaklum ler..nak periksa besar kan..selak2 buku rujukan..asyik terselak pengurusan jenazah..bukan sekali..tapi 2-3 kali asyik terselak topik yg sama..aku just ignore..just baca tajuk..then selak tajuk lain..tp berderau gak hati..knaper nihhhh???after abes skolah..aku terus blk umah..nak msk nasi..nk grg sayur..nak mkn utk lunch..yelar..mak xde nak msk..so msk sndiri lar kan..time tuh aku ngan pipah jek kat umh..time tuh pipah darjah 6..

Tgh leka potong sayur..tepon umah berbunyi..aku angkat..rupanya Abg Li yg call..suara Abg li dah semacam..sayuuuuuuuu jek..knaper yekkk??Abg Li ckp..

Abg Li: Daaa..abg li ckp ni ko jgn terkjeut..

Aku: Kenapa lak?nk terkejut knaper?

Abg Li: Ayah dah xde....

Aku: ................................ xde???dia xde gi mana?

Abg Li: Ayah dah meninggal...

Aku: ............................... Abg li jgn main2..!!!!

Abg Li: Takkan lar pasal ni abg li nak main2..

Aku: ..................................... abes tuhhhhh... (kelu lidah nak ckp apa..nak menangis pon x tau mcm mana)

Abg Li: pergi packing baju..kiter nak blk kelate.. jgn ckp kat pipah lagi..nnt Abg li ckp kan..pass fon kat pipah..


Aku naik atas..terus packing baju..tgh packing baju..aku dgr sore pipah meraung.. aku speechless..aku x tau nak buat apa..dia dah meraung sorg2 kat bawah..aku terkedu kat atas..and percaya lar..aku x menanges..aku terkedu..then aku paksa diri aku utk menanges..sbb aku rasa aku ni x normal..dari seorang pempuan cengeng selalu..bila dpt news mcm nie..aku tak mampu nak menanges..aku shock!betol2 shock!

Pipah naik atas..dapatkan aku..menanges lagi..aku hanya mampu peluk dia..then mengalir lar air mata menemani air mata dia..seperti mana air mata aku yg mengalir sekarang sambil menulis post nie..bermula lar alkisah aku sebagai seorang anak yatim..brape jam kedian..abg2 balik..smua bersiap nk pegi KLIA..nak naik flight..time tuh duit pon xde sgt..x silap aku smua abg2 aku tong ckit2 duit masing2..aku xde saving..nak gi KLIA pon xde org anta..kami naik kete kancil ayah aku tuh..gi KLIA berhimpit 6 org..park kat sn n pegi Kota Bharu..dalam kete..masing2 dak recall kenangan ngan ayah..aku hanya mampu dgr..abg long ckp..time anta ayah kat airport tuh..dia mcm dah tau dia nak pergi..dia melambai beria kat anak2 dia..dia nak pergi dah...mungkin tuh yg dia nak ckp.. :'(

Ayah balik KB sbb nak uruskan umh kat sana..ikot perancangan kami 1 family akan moving ke KB..sbb ayah dh dpt tukar keje kat sana..dkt ngan parents dia..mak pon dh dpt surat tkr skolah..tp aku ngan pipah lom buat surat nk berenti lg time tuh..mak mmg berat hati nk pindah Kelantan..mak pon ada ckp kat aku..aku ni apetah lg...mmg xleh nak survive kat sana..kwn2 nak ditinggalkan..keadaan kat sana lagi..smua berat hati nak pegi..kalau lar kami tau itu yg terakhir..SUMPAH kami xkan berat hati..n kami ikot jek mana ayah pergi.. :'(

Dalam flight tuh..aku terbayang..mayb ade roh ayah terbang kat awan biru nie..utk ucap selamat tinggal buat kali terakhir..yup!aku mmg kuat berangan dr dulu..korang rasa aku nampak ker roh arwah?



stay tune for part 2..

nota kaki: ini bukan kisah dongeng..ini buka cerita pernglipur lara..ini kisah benar saat aku kehilangan seorang ayah..








5 ratus ribu orang tambah perasa! :):

Azrianawati Bt Mohamad Jalil said...

perbanyakkan sabar..aku pn tgh dilamun rindu pd arwah abah aku..klu dulu aku seakan ssh nk trima hakikat yg abah aku dah takde..kini aku sedar aku kene belajar redha trima semua ni..semuanya milik Allah..semua akan kembali pd Dia..kita sebgi anak..berbykkn doa buat arwah..jd anak yg solehah..hantar doa byk2..aku impikn arwah abahku sedang menunggu aku di pintu syurga..

_ziela_ said...

semoga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman..aminn...

ak bc dgn mood sedey sbb br dpt msg dr mak ak bgtaw cousin ak yg br form 2 meninggaldunia eksiden..so bertambah sedih ak bc entry ko neh da...

sobs..sobs..sobs...

b a m b a m ' s said...

ape yg mampu kiter buat selain bersabar dan sedekahkan ayat2 suci kat dia..xper..dia dah pergi pd Maha Pencipta..kita pon akan turut serta sok lusa tulat or kedian hari..

Pascal Lelo said...

Antara kawan2 abah aku yg paling aku hormat dan sayang ialah arwah ayah kau.. dan dia jugak lah antara kawan2 abah aku yg tak pernah aku lupai.. Aku tak pernah lupa nama "uncle Adit" yg slalu aku dgn bapak aku sebut2 dulu... Al-Fatihah..

b a m b a m ' s said...

faisal..kem salam kat pakcik shukor n mak ko yer..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...