Hari tuh dok buat entry pasal rendang pucuk ubi.. Now meh nak introduce one of menu yang fofular di Negeri Sembilan!! Perggghhhh.. rasa memang mencengkam jiwa! Jangan kata orang nogori yo suko mondo alah nie.. Kak ipar den dari Pantai Timur pon dok molokat ngan lauk nie.. 1st time makan and terus jatuh cinta. Siap gatah lauk lagi! kekekeke..
|
Sambal tempoyak!! |
Ramuan-ramuannya? Daun-daun kampung and tempoyak. Antara daun yang digunakan adalah..
|
Ada 3-4 jenis daun yang telah dihiris halus dalam nie..! |
|
Pucuk labu! |
|
Daun kunyit |
|
Ini bukan daun... Ini serai..hehehe |
Ada lagi bahan lain.. Daun pucuk kaduk.. ikan bilis.. petai.. Semua bahan-bahan nie dihiris halus.. pastu dimasak di dalam kuali.. tambah lar tempoyak.. garam..gula.. or korang leh refer
SINI untuk resipi... lebih kurang lar resipi ngan omak den! :P
|
Ini aje den wat gatah! hahaha |
Sedap wehhh.. padahal lauk nie omak den masak masa 1 Ramadhan ari tuh.. tapi baru hari nie nak buat entry..kah kah kah.. pathetic sungguh lar.. -.-'
4 ratus ribu orang tambah perasa! :):
org pahang pon suke wat mende nie...
kalo tambah udang lagi bes...
weh..kecur air liur nie...nk kene tepon ummi soh wat nie..
huhuhuhuhuhu
terliur bulan2 puase nie. sdpny.. ;DD
perghhh..nak2 pulak kalau buat podeh2..
ape jenis pucuk..kalau masak sekali ngan tempoyak mmg sedap..
Post a Comment